VPN Nedir? VPN Ne İşe Yarar?

Yasaklı sitelere giriş programı olarak bilinen VPN programları nedir ve ne işe yararlar? VPN programları ile anonimlik nasıl elde edilir? VPN programları ile internette iz bırakmamak mümkün mü? VPN ile dijital ayak izlerinizi tamamen gizleyebilir misiniz?

VPN nedir? VPN nasıl kullanılır? VPN ile IP adresi nasıl değişir? VPN (Sanal Özel Ağ) tünelleme protokolleri ile internete bilgisayarınızın veya benzeri bir elektronik cihazınızın başka bir cihaz veya cihazlar üzerinden bağlanmasını sağlarken internet bağlantınızı şifreleme algoritmaları ile şifreleyen bir teknolojidir.

VPN şirketleri tarafından kullanılan en yaygın tünelleme protokolleri aşağıdadır:

⦁ Noktadan Noktaya Tünelleme Protokolü (PPTP)
⦁ İkinci Katman Tünelleme Protokolü (L2TP/IPsec)
⦁ Güvenli Soket Tünelleme Protokolü (SSTP)
⦁ OpenVPN
⦁ İnternet anahtar değişim protokolü (IKEv2)

VPN şirketlerinden biri olan ExpressVPN, PPTP ve L2TP/IPSec tünelleme protokollerinin sadece IP adresi değiştirme ve konum gizlemede kullanılmasını tavsiye ediyor. En güvenilir tünelleme protokolü olarak açık kaynak koduna sahip olan OpenVPN görülüyor. Tünelleme protokollerinin yanında kullanılan şifreleme algoritmaları arasında Veri Şifreleme Standardı (DES), Üçlü DES (Triple-DES), Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES) Kamelya Şifrelemesi gibi şifreleme yöntemleri kullanılmaktadır. Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES), Amerika Birleşik Devletleri tarafından standart olarak kabul görülür ve 256-bit anahtar ile kullanıldığında bir kaba kuvvet saldırısı ile deşifre edilemeyecek bir güvenlik oluşturur.

VPN ile İnternette Gizlilik ve Güvenlik

VPN programları ile internette nasıl bir gizlilik edinirsiniz? VPN programları ile gerçek internet protokol (IP) adresinizi gizler ve internete yeni bir IP adresi üzerinden bağlanırsınız. Çevrimiçi ziyaret ettiğiniz her platform IP adresinizi yani o platformu hangi konumdan ziyaret ettiğinizi görebildiği için değişen IP adresi ile fiziki konumunuzu bu platformlardan gizlersiniz.

İnternet servis sağlayıcınız giriş yaptığınız web siteleri ve çevrimiçi aktivitelerinizi normal koşullarda görebilirken VPN kullandığınızda sadece internete VPN ile bağlandığınızı görebilir.

VPN programları özellikle şifreli ve şifresiz olan Wi-Fi ağlarında gizlilik ve güvenlik sağlar. Seyahatte olduğunuzu ve havaalanındaki şifresiz Wi-Fi ağına bağlandığınızı varsayalım. Bağlandığınız andan itibaren verileriniz tehlikede ve çalınabilir! Ağ üzerinde olan başka bir kişi, ağın operatörü veya ağa sızmış olan bir siber saldırgan internet bağlantınız üzerinden cihazınızı ele geçirebilir ve çevrimiçi aktivitelerinizi izleyebilir. VPN kullanarak ağda kendinizi gizlemekle kalmaz aynı zamanda verilerinizi şifreleyerek ağ bağlantınızın ortaya çıkması durumunda bile güvende olursunuz.

VPN Ne İşe Yaramaz?

VPN ile internet bağlantınızı şifrelediniz; erişime engelli web sitelere ulaşabiliyorsunuz fakat web siteler sizi hala takipte! Tarayıcınıza yerleştirilen üçüncü parti çerezleri dolayısıyla çevrimiçi aktiviteleriniz üçüncü partiler tarafından takip edilir. Google gibi web siteler Gmail oturumunuz açık olduğu sürece anlık konumunuzu, giriş yaptığınız web siteleri, izlediğiniz Youtube videoları gibi çevrimiçi aktivitelerinizi saniye saniye kaydederler.

Öncelikle tarayıcınızı gizli modda kullanarak veya üçüncü parti çerezleri düzenli olarak temizleyerek çevrimiçi takibi durdurabilirsiniz. Gmail’den Ayarlara girerek Google’ın hangi aktivitelerinizi takip edip etmeyeceğini seçebilir ve düzenleme yapabilirsiniz.

Verileriniz giriş yaptığınız web sitelerde düz metin olarak mı saklanıyor yoksa şifreli bir şekilde mi? Bunu web sitenin SSL yani Güvenli Soket Katmanı sertifikası olup olmadığına bakarak anlayabilirsiniz. SSL sertifikasına sahip olan web sitelerin sunucusu ve cihazınız arasındaki iletişim şifrelendiğinden dolayı ortadaki adam (MitM) gibi siber saldırılara bu iletişim üzerinden uğramanız veya web sitenin sunucularında verilerinizin düz metin olarak saklanması mümkün değildir. Tarayıcınızda VPN eklentisi kullanarak veya HTTPS Everywhere eklentisi kullanarak web sitelerin SSL sertifikası kullanan versiyonuna otomatik olarak yönlendirilirsiniz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

İlgilinizi çekebilecek diğer içerikler

Picture of destek

destek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3.200'den fazla okuyucu

furkansaglam.com’u yeni içerikler için takip edin!