Görüntü hırsızlığı, fotoğrafçıların düzenli olarak ilgilendikleri yaygın bir sorundur. Son zamanlarda okurlarımızdan biri WordPress’te görüntü hırsızlığını önlemenin bir yolu olup olmadığını sordu. Bu makalede, WordPress destekli web sitelerinde görüntü hırsızlığını önlemenin 4 yolunu paylaşacağız.
Görüntü Hırsızlığı ve Telif Hakkı Hakkında
Telif hakkı yasaları evrenseldir ve dünya genelinde geçerlidir. Orijinal içerik oluşturucu, otomatik olarak yaratıcı çalışmalarının telif hakkı sahibi olur. İnternet sitelerinde söz etmemiş olsalar bile, görüntülemekte oldukları içeriğin telif hakkı ile korunduğunu varsaymak gerekir.
Buna resimler, metinler, videolar veya web’de gördüğünüz diğer içerik türleri de dahildir.
Sorun, görüntülerin ve metnin kolayca kopyalanabilmesidir. Birçok insan, bir görüntüyü çalıp kendi web sitelerinde kullanıp kullanmayacaklarını kimsenin farketmeyeceğini düşünüyor.
Diğer kişilerin çalışmalarını çalmak sadece yasadışı değil aynı zamanda etik dışıdır. Kolaylıkla telif ücretsiz ve kamu malı görüntüleri bulabileceğiniz birçok yer var .
Diğer insanların çalışmalarını kendi projelerinde kullandıklarını görmek gurur verici olsa da, bazen haklarınız için bariz bir şekilde görmezden gelmek çok sinir bozucu olabilir.
İnsanların resimlerinizi çalmasını tamamen engellemenin bir yolu yoktur, ancak bir WordPress web sitesinde resim hırsızlığını engellemenin ve önlemenin birçok yolu vardır.
WordPress’teki resimlerinizi korumanın en yaygın 4 yolu.
1. Sağ Tıklamayı Devre Dışı Bırak
Web sitenizden görüntülerin çalınması kolaydır çünkü bir kullanıcı basitçe sağ tıklayıp indirmek için ‘farklı kaydet’ seçimini yapabilir. Web sitenize sağ tıklamayı devre dışı bırakabilir ve ortalama bir kullanıcının resminizi çalmasını zorlaştırabilirsiniz.
WordPress’teki resimlere sağ tıklanmayı devre dışı bırakmak için kullanabileceğiniz iki eklenti.
Envira Galerisi
Envira Gallery, piyasadaki en iyi WordPress galeri eklentisidir . Envira, güzel resim galerileri oluşturmanıza yardımcı olmasının yanı sıra, birçok başka özelliğe de sahiptir. Bu özelliklerden biri görüntü korumasıdır.
Envira Galeri »Ayarlar bölümüne gidin ve Eklentiler sekmesine tıklayın. Protection Addon’u bulmak için aşağı kaydırın , sonra yükleyin ve etkinleştirin.
Şimdi Envira Gallery ile yeni bir resim galerisi oluşturun. İlk defa kullanıyorsanız, WordPress’te Envira Gallery ile nasıl kolayca resim galerileri oluşturabileceğinizi inceleyin.
Galerinizi oluştururken Misc sekmesine tıklayın ve aşağıya doğru kaydırın. Görüntü korumasını etkinleştirme seçeneğini bulacaksınız. Bu seçeneği işaretleyin ve galerinizi kaydedin.
Artık bu resim galerisini WordPress sitenizdeki herhangi bir yere ekleyebilirsiniz. Resimlerin üzerine sağ tıklandığında otomatik olarak devre dışı bırakılır.
WP İçerik Kopyalama Koruması
Bu basit eklenti ücretsizdir ve WordPress sitenize sağ tıklamayı devre dışı bırakacaktır. Bu eklentiyi kullanmanın dezavantajı, tüm sayfayı sağ tıklayıp devre dışı bırakmasıdır.
Bir kaydırıcıyı veya lightbox eklentisini kullanıyorsanız, bazen bu eklenti düzgün çalışmayacaktır.
2. WordPress Resimlerinizde Filigran Kullanın
Filigranlar birçok hazır fotoğraflar web sitesi için harika çalışıyor gibi görünmektedir. Belli ki aşağısı, fotoğraflarınızın veya resimlerinizin en iyi görünmeyebileceği yönünde.
Ancak, filigranı zevkli bir şekilde ekleyebilirsiniz. Amaç, insanlara onları çalmaktan caydırırken, resimlerinizin estetik çekiciliğini korumaktır.
Yöntem 1: Envira Galerisi’ni kullanma
Yine, Envira’nın fotoğrafçının en iyi arkadaşı olduğunu yeterince vurgulayamayız. Ayrıca bir Filigran eki ile birlikte gelir. Bu eklentiyi kullanmak için en az gümüş bir Envira Gallery lisansına ihtiyacınız olacak.
Envira Gallery eklentisini kurun ve etkinleştirin. Etkinleştirmeden sonra, Envira Galeri »Ayarlar sayfasını ziyaret etmeniz ve ekler sekmesini tıklamanız gerekir . Filigran ekleme addon’u bulun ve yükleyin ve etkinleştirin.
Şimdi bir galeri oluştururken veya mevcut bir galeriyi düzenlerken, galeri ayarlarında yeni filigran sekmesini göreceksiniz.
Yöntem 2: Kolay filigran eklentisi kullanma
Diğer seçenek ise Kolay Filigran eklentisini kullanmaktır. Kolayca Filigran eklentisini kurun ve etkinleştirin . Etkinleştirmeden sonra eklenti ayarlarını yapılandırmak için Ayarlar »Kolay Filigran sayfasına gidin .
3. WordPress’teki Resimlerin Bağlantılarını Devre Dışı Bırakma
Web sitelerinden görüntüleri çalmanın başka bir yaygın yolu, onları orijinal kaynaktan yüklemektir. Resim sunucularınızdan yüklenecek ve izniniz olmadan üçüncü taraf web sitelerinde görüntülenecektir.
Bu aynı zamanda sunucu yükünü ve bant genişliği kullanımınızı artırır.
WordPress sitenizden görüntülerin bağlantılarını nasıl devre dışı bırakabileceğinizi aşağıda bulabilirsiniz.
Bu kodu WordPress sitenizin kök dizinindeki .htaccess dosyasına eklemeniz yeterlidir.
123456 | #disable hotlinking of images with forbidden or custom image optionRewriteEngine onRewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?furkansaglam.com [NC]RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?google.com [NC]RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ – [NC,F,L] |
furkansaglam.com adresini kendi alan adınızla değiştirmeyi unutmayın.
Bu kod, görüntülerin arama sonuçlarında ve web sitenizde görüntülenmesine izin verirken hotlinking’i engeller.
4. WordPress Sitenize Telif Hakkı Bildirimleri Ekleyin
Web sitenize bir telif hakkı bildirimi eklemek, insanları görüntü çalmaktan caydırabilir. Basitçe metin veya HTML olarak temanızın altbilgi dosyasına bir telif hakkı bildirimi ekleyebilirsiniz:
1 | <p>© 2009-2019 furkansaglam.com</p> |
Bunun dezavantajı, her yıl bu kodu düzenlemeniz gerekecek olmasıdır. WordPress’e dinamik bir telif hakkı bildirimi eklemek daha iyi bir yaklaşımdır. Bu kodu temanızın functions.php dosyasına veya siteye özgü bir eklentiye ekleyin .
123456789101112131415161718192021222324 | function wpb_copyright() { global $wpdb ; $copyright_dates = $wpdb ->get_results(" SELECT YEAR(min(post_date_gmt)) AS firstdate, YEAR(max(post_date_gmt)) AS lastdate FROM $wpdb ->posts WHERE post_status = 'publish' "); $output = '' ; if ( $copyright_dates ) { $copyright = "© " . $copyright_dates [0]->firstdate; if ( $copyright_dates [0]->firstdate != $copyright_dates [0]->lastdate) { $copyright .= '-' . $copyright_dates [0]->lastdate; } $output = $copyright ; } return $output ; } add_shortcode( 'copyright' , 'wpb_copyright' ); add_filter( 'widget_text' , 'do_shortcode' ); |
Bu kod, blogunuzda yayınladığınız ilk gönderinin tarihini ve en son yayınladığınız tarihi bulur. Bundan sonra dinamik bir telif hakkı bildirimi çıkarır.
Telif hakkı bildirimini görüntülemek için sitenizdeki herhangi bir yayına, sayfaya veya metin widget’ına bir kısa kod [telif hakkı] eklemeniz gerekir. Bu kodu temanızın altbilgisinde de kullanabilirsiniz.
1 | <?php echo wpb_copyright(); ?> |
Umarız bu makale resimlerinizi korumanıza ve WordPress’te resim hırsızlığını önlemenize yardımcı olur
Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğiticileri için YouTube Kanalımıza abone olun . Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz .