WordPress’te matematik denklemleri yazmak ister misiniz?
WordPress’te matematik denklemleri yazmak biraz zordur, çünkü varsayılan WordPress editörü matematiksel denklemler için tam destek sağlamaz.
Bu yazıda, WordPress’te matematik denklemlerini 3 farklı yöntem kullanarak kolayca nasıl yazacağınızı göstereceğiz.
WordPress’te Matematik Denklemleri Yazmak Neden Zor?
WordPress çalışma şekli dinamik web sitenizin içeriğini oluşturur ve bunu göstermek için kullanıcıların tarayıcılarına HTML çıktı geri gönderir olmasıdır.
HTML’deki karakterlerin desteklenmemesi nedeniyle WordPress’te matematiksel ve bilimsel denklemler yazmak zordur.
Şu anda, MathML ve LaTeX, web’de matematiksel ve bilimsel denklemler yazmak için standart olarak kabul edilmektedir.
Ne yazık ki, her ikisi de yeni başlayanlar için idealden daha az. Her ikisi de, daha uzun ve daha karmaşık denklemler için karmaşık hale gelebilecek kendi sözdizimini öğrenmenizi gerektirir.
Bununla birlikte, WordPress blogunuzda matematik denklemlerinin nasıl yazılacağına bir göz atalım.
WordPress’te MathML veya LaTeX’in nasıl kullanılacağını göstermeden önce kolay bir çözümle başlayacağız.
Yöntem 1. WordPress’te Unicode Karakterler Kullanarak Matematik Denklemleri Yazma
Bu yöntem daha basittir ve sık sık matematik denklemleri yazması gerekmeyen kullanıcılar için önerilir. Bu yöntem için Unicode karakterleri kullanacağız ve bunları doğrudan yazı düzenleyiciye ekleyeceğiz.
Unicode, tüm diller için karakter kodlama desteği sağlamak amacıyla kodlama standardıdır. Tüm web sitesi oluşturucular, işletim sistemleri ve mobil cihazlar tarafından desteklenir.
Unicode kullanarak WordPress’e matematiksel karakterlerin nasıl ekleneceği aşağıda açıklanmıştır.
1. Mac’te Unicode Matematik Karakterleri Ekleme
Mac bilgisayarlarda, üstteki araç çubuğundan matematiksel operatörler ve karakterler ekleyebilirsiniz. Basitçe Düzenle »Emoji ve Semboller’e tıklayın veya klavyenizdeki Command + Control + Space tuşlarına basın.
Bu, bir açılır pencerede ‘Karakter Görüntüleyici’ uygulamasını getirecektir. Buradan eklemek istediğiniz sembolleri ve karakterleri seçebilirsiniz.
WordPress yazı düzenleyicisine eklemek için bir karaktere çift tıklamanız yeterlidir.
Ayrıca paragraf araç çubuğundaki alt simge ve üst simge seçeneklerini kullanarak yazı düzenleyicideki karakterleri biçimlendirebilirsiniz.
2. Windows’ta Unicode Matematiksel Karakterler Ekleme
Windows kullanıcıları, WordPress yazı düzenleyicisine matematiksel operatörler ve özel karakterler eklemek için benzer bir uygulama kullanabilir.
Karakter Haritası uygulamasını Başlat »Windows Aksesuarları» Karakter Haritası’na tıklayarak açın . Bu, ekranda sık kullanılan karakterlerin gösterilmesini sağlayacaktır.
Karakter Eşlem uygulaması, Unicode dahil birçok farklı kodlamayı destekler. Grup altında Unicode Alt Aralığı’nı seçerek matematik işleçlerini bulabilirsiniz.
Bir karakteri bulduktan sonra, onu seçmek için tıklamanız ve ardından kopyalamanız gerekir. Şimdi WordPress içerik düzenleyicisine geri dönün ve karakteri yapıştırın.
Özel karakterleri ve matematiksel operatörleri manuel olarak eklemek zahmetlidir, ancak bunu yalnızca arada bir ekliyorsanız işe yarar.
Bununla birlikte, sitenize düzenli olarak matematiksel denklemler yazmanız gerekiyorsa, aşağıda açıklanan iki yöntemden birini kullanmayı öğrenmeniz daha iyi olacaktır.
2. LaTeX kullanarak WordPress’te Matematik Denklemleri Yazma
LaTeX, teknik ve bilimsel dokümantasyon yazmak için özel olarak tasarlanmış bir dizgi standardıdır. Akademik çevrelerde yaygın olarak kullanılır ve denklem ve diğer bilimsel belgeleri yazmak için fiili standart olarak kabul edilir.
Resmi LaTeX web sitesinde, onu nasıl kullanacağınızı öğrenmenize yardımcı olacak ayrıntılı dokümantasyon ve öğreticilere ve kılavuzlara bağlantılar bulunur.
LaTeX dizgisini WordPress web sitenize nasıl getireceğinize odaklanacağız.
Öncelikle, WP QuickLaTeX eklentisini kurmanız ve etkinleştirmeniz gerekir . Daha fazla ayrıntı için, bir WordPress eklentisinin nasıl kurulacağına dair adım adım kılavuzumuza bakın.
Etkinleştirdikten sonra, matematik denklemi eklemek istediğiniz gönderiyi veya sayfayı düzenlemeniz gerekir. Düzenleme sonrası ekranında, yeni blok ekle düğmesine (+) tıklayın ve kısa kod bloğunu içeriğinize ekleyin.
Kısa [latexpage]
kodun içine, kısa kodu ve ardından LaTeX kodunuzu eklemeniz gerekir .
Artık yazınızı kaydedebilir ve biçimlendirmeyle matematik denkleminizi görmek için önizleyebilirsiniz.
Yapıştırmanız gereken kodu oluşturmanın daha kolay bir yolu, işletim sisteminiz için çevrimdışı bir LaTeX uygulaması veya Overleaf gibi web tabanlı bir LaTeX ortamı kullanmaktır .
Daha sonra denklemlerinizi WordPress’teki kısa kod bloğuna kopyalayıp yapıştırabilirsiniz.
3. MathML kullanarak WordPress’te Matematik Denklemleri Yazma
MathML, matematiksel denklemleri web’de kolayca yayınlamak için tasarlanmış bir işaretleme dilidir. HTML’ye benzer anlamsal bir XML işaretlemesi kullanır.
WordPress, MathML’yi kutunun dışında desteklemez ve MathML kodunu yazı düzenleyiciye eklerseniz, doğru şekilde işlenmez.
Neyse ki, bu sorunu çözen bir eklenti var.
Basitçe MathML Block eklentisini kurun ve etkinleştirin . Daha fazla ayrıntı için, bir WordPress eklentisinin nasıl kurulacağına dair adım adım kılavuzumuza bakın.
Etkinleştirdikten sonra, matematik denklemini eklemek için gönderiyi veya sayfayı düzenlemek yeterlidir. Sonradan düzenleme ekranında, yeni blok ekle düğmesine (+) tıklayın ve içeriğinize Özel HTML bloğunu ekleyin.
Artık MathML kodunuzu özel HTML bloğunun içine yapıştırabilirsiniz.
Bundan sonra, yayınınızı veya sayfanızı kaydedebilir ve MathML’nin web sitenizde güzel bir şekilde dönüştürüldüğünü görmek için yeni bir sekmede görüntüleyebilirsiniz.
MathML Block, işaretlemenizi okunabilir matematik denklemlerine dönüştürmek için MathJax JavaScript motorunu kullanır. Ayrıca LaTeX komutlarını da destekler.
LaTeX kodunuzu eklemek için, MathML bloğunu içerik düzenleyicinize eklemeniz yeterlidir.
MathML bloğunun metin alanına LaTeX kodunuzu şu şekilde yapıştırabilirsiniz:
\[ your equation goes here\]
Artık gönderinizi kaydedebilir ve blog gönderinizde veya sayfanızda güzel bir şekilde görüntülendiğini görmek için önizleyebilirsiniz.
Bu makalenin, WordPress’te matematik denklemleri eklemeyi öğrenmenize yardımcı olacağını umuyoruz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğiticileri için YouTube Kanalımıza abone olun. Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.