WordPress blogunuzu nasıl hızlandıracağınıza dair ayrıntılı bir eğitim için tonlarca istek alıyoruz. Geçtiğimiz sunumlarda, CDN hakkında çok şey vurguladık, ancak yine de kendimizi yeterince netleştirmiyoruz gibi görünüyor. Birçok yeni başlayan, hala CDN’nin ne olduğunu anlamıyor, çünkü sürekli olarak “CDN alırsam hala barındırmaya ihtiyacım olur mu?” Sorusu soruluyor. Bu, bazı şeyleri netleştirememek bizim hatamız. CDN hakkında her yazışımızda her zaman temelleri görmezden geldiğimize dikkatimizi çekti. Bu nedenle, bu makalede, bir CDN’nin ne olduğunu ve WordPress blogunuz için neden bir CDN’ye ihtiyacınız olduğunu açıklamaya çalışacağız .
Güncelleme: Sadece netleştirmek için, CDN, bir web barındırma hesabı olması üzerine kullandığınız bir şey çünkü işleri hızlandırmaya yardımcı oluyor. CDN bir web barındırma hesabının yerini almaz.
CDN nedir?
CDN, web sitelerini kullanıcılara, kullanıcının coğrafi konumuna göre önbelleğe alınmış statik içerik sağlayan bir sunucu ağı olan İçerik Dağıtım Ağı için kısadır. Kafa karıştırıcı ha? Daha basit kelimelerle parçalayalım.
Normalde bir kullanıcı WordPress blogunuza geldiğinde, web sunucunuzun sunucusuna yönlendirilir (örn. HostGator)). Web sunucunuzun sunucusu, Houston, TX gibi merkezi bir konumda bulunur. Web sitenizdeki her kullanıcı web sitenizi görüntülemek için bu sunucuya erişiyor. Artık yüksek trafik yoğunluğunuz varsa, sunucunuzu aşırı yükleyerek yavaş bir yükleme sitesine veya hatta sunucu çökmesine neden olabilirsiniz. CDN’nin kullanışlı olduğu yer burası çünkü bir sunucular ağı, fakat en önemlisi bu sunucular dünyaya yayılıyor. Bir CDN kullandığınızda, statik içeriğiniz önbelleğe alınır ve bu sunucuların tümüne depolanır. Statik içerik, resimler, stil sayfaları (css dosyaları), javascripts, Flash vb. İçerir. Artık bir kullanıcı sitenizi ziyaret ettiğinde (orijinal sunucu), CDN teknolojisi onları konumlarına en yakın sunucuya yönlendirir.
Örneğin: Ana sunucunuz Houston, TX’te barındırılıyorsa ve İngiltere, Durham’dan birileri erişmeye çalışıyorsa, Londra’da olabilecek en yakın sunucuya yönlendirileceklerdir. Bu, statik dosyaları son kullanıcınıza iletmek için gereken internet atlama sayısını sınırlar.
Kullanıcının web sunucunuza yakınlığı yükleme süresini etkiler. İçeriğinizi coğrafi olarak dağılmış birden çok sunucuya dağıtarak, sayfalarınızın kullanıcı açısından daha hızlı yüklenmesini sağlayabilirsiniz. CDN kullanışlı olduğunda bu olur. Basit bir deyişle, CDN sunucusu, kullanıcınızın bulunduğu yere yaklaştıkça, kullanıcı içeriği o kadar hızlı alır.
WordPress Blogunuz için neden bir CDN’ye ihtiyacınız var?
Yukarıdaki bölümü okursanız, bir CDN’ye sahip olmanın web siteniz üzerinde büyük bir etki yaratabileceğini açıkça görebilirsiniz. Bir CDN kullanarak sitemizde gördüğümüz avantajlardan bazıları şunlardır:
- Hız – Sitemizde bir CDN kullanmaya başladığımızda, site daha da hızlandı.
- Çarpışma Direnci – Makalelerimizi paylaştığınız için teşekkür ederiz, bazı makalelerimizde sosyal medyadan büyük trafik aldık. O olmasaydı düzgün CDN ve önbelleğe alma kurulum , daha sonra sitemiz pek çok kez çökme. CDN, ana sunucumuza% 100 trafik almak yerine yükü birden fazla sunucuya dağıtmamıza izin vererek, çökme riskini azaltır.
- Gelişmiş Kullanıcı Deneyimi – Bir CDN kullanmaya başladığımızdan beri, sitemizde hemen çıkma oranlarında bir düşüş olduğunu fark ettik. Ayrıca, sayfa görüntülemelerinde ve her kullanıcının görüntülediği sayfa sayısında artış olduğunu gördük. Bu yüzden açıkça hızlı bir site gelişmiş kullanıcı deneyimi anlamına gelir.
- SEO’daki İyileştirme – Google, daha hızlı sitelerin Arama Motorlarında daha yüksek sıralamada bulunduğunu açıkça belirtti. Sitemizde optimizasyon yaptıktan sonra sitemizin sıralamasının yükseldiğini fark ettik.