Makine Dili Nedir ve Hangi Alanlarda Kullanılır?

Makine Dili Nedir ve Hangi Alanlarda Kullanılır?

Makine dili nedir ve hangi alanlarda kullanılır sorusuna bu makalede cevap vereceğiz. Makine dili elektronik eşyaların hemen hemen hepsinde bulunur. Örneğin; Bir dükkanın penceresinde asılı olan kırmızı led panelde yazılar kayarak geçiyor bu makine dili ile yapılıyor. Bilgisayarda tüm komutlar hard disk üzerine makine dili ile yazılıyor. Peki nedir bu makine dili?

Makine dili 1 ile 0 değer alabilen elektronik eşyaların içinde bulunan işlemcinin, anlayabileceği kodlama türüdür. Bu 1 ve 0 ı işlemci elektrik var veya yok şeklinde tanımlar. Bu kesik kesik giden verilere göre de işlemci komut işler. Örneğin ekranın sağ köşesinde kırmızı bir nokta göstermek istediğinizde bunu işlemciye tanıtmak için 01010111010101100… ile devam eden yığınla kod satırı yazılması gerekir.

Tabi ki bu kod satırlarını ezberlemek imkansızdır. Bu yüzden aracı programlar ile komutları makine diline çeviriyoruz. Bu çeviri programları yani derleyiciler sizin normal insan dilinde yazdığınız kodları makine diline çevirme işini yapıyor.

Visual Studio

Android Studio

Gibi programlar bir derleyicidir. Sizin İngilizce olarak bu programlara yazdığınız kodlar makine diline dönüşüyor. Yani bilgisayarınız red komutunu değil 101010101111 şeklinde yazdığınız kodu tanıyarak işlem yapabiliyor. Bu sadece derleyici programlar için geçerli değil. PHP, JAVA gibi internet servislerinde kullanılan yazılım dilleri de sunucu tarafından makine diline çevriliyor. Eğer crome gibi bir tarayıcıyı makine dilinde yazmak isteseydiniz, kod satılarını bir kitap yapacak olsaydınız bu kitap 900 milyondan fazla sayfadan oluşabilirdi.

Bu makaleyi beğendiyseniz eğer, YouTube üzerinden kanalımıza abone olabilirsiniz. Ayrıca Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

İlgilinizi çekebilecek diğer içerikler

destek

destek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3.200'den fazla okuyucu

furkansaglam.com’u yeni içerikler için takip edin!