Bir WordPress kullanıcısı ve blog yazarı hakkında platform hakkında yazarken, WordPress logosu ve ticari marka hakkında akılda tutmanız gereken bazı kurallar vardır.
WordPress açık kaynaklı bir yazılımdır , ancak yine de telif hakkı ve ticari marka yasaları tarafından korunmaktadır. Birçok yeni başlayanlar onları tanımıyor ve yanlışlıkla kurallara aykırı olabilir.
Bu yazıda, WordPress logosunu ve ticari markasını kullanırken izlemeniz gereken kuralları açıklayacağız. Ayrıca neden önemli olduğunu ve WordPress lisansı altında hangi hakların verildiğini de tartışacağız.
GPL’yi Anlamak – WordPress Lisansı
İlk önce temellerle başlayalım.
İki tür WordPress web sitesi vardır. İlk olarak, barındırılan bir çözüm olan WordPress.com var ve sonra kendi kendine barındırılan WordPress de denilen popüler WordPress.org var.
Çoğu insan WordPress deyince WordPress.org hakkında konuşuyorlar. Daha fazla bilgi için WordPress.com ile WordPress.org arasındaki fark hakkındakikılavuzumuza bakın .
WordPress açık kaynaklı GPL lisansı altında yayınlandı . Bu, WordPress’i ücretsiz bir yazılım yapar. Ancak burada özgür, özgür kahvede olduğu gibi özgürce kullanılır.
Bu lisans, herkese WordPress kodunu indirme, kopyalama, kullanma, inceleme ve değiştirme özgürlüğü verir.
Yazılımın kullanımı ücretsiz olsa da, WordPress’i yüklemek ve bir web sitesi yapmak için bir alan adı ve web barındırma hesabı satın almanız gerekecektir .
Daha fazla bilgi için , WordPress’in neden ücretsiz olduğunu ve maliyetlerinin ne olduğunu açıklayan makalemize bakın .
Yeni başlayanlar arasında özgür yazılım ve telif hakkı ile ilgili bir yanılgı var. Yazılım kodunu istediğiniz şekilde kullanmakta özgür olsanız da, yazılımın kendisi telif hakkı ve ticari marka yasalarıyla korunur.
Bu ne anlama geliyor?
Temel olarak, yeni yazılımlar yapmak için WordPress kodunu kopyalayabilirsiniz, ancak WordPress yazılımınızı arayamazsınız.
WordPress adı , WordPress vakfına ait tescilli bir ticari markadır . WordPress’in ücretsiz bir açık kaynak projesi olarak başarılı bir şekilde çalışmasını sağlayan kar amacı gütmeyen bir organizasyondur.
WordPress Logo ve Ticari Marka Kurallarını Neden Anlamanız Gerekiyor?
WordPress , internetteki tüm web sitelerinin yaklaşık% 33’üne güç veriyor . Bu gerçekten çok büyük bir sayı.
Milyonlarca işletme, web sitelerini, çevrimiçi topluluklarını ve bloglarını etkin bir şekilde çalıştırmak için WordPress’e güveniyor.
Her şeyin sorunsuz çalıştığından emin olmak için, WordPress markası ve markasının korunması gerekiyordu. Bu amaçla, WordPress ticari markası 2010 yılında The WordPress Vakfı’na devredildi .
Şimdi sorun şu ki, WordPress temeli WordPress üzerinde çalışan tek değildir. Binlerce insanın başarısına katkıda bulunduğu açık kaynaklı bir projedir.
Bu katkı sağlayanların yanı sıra , dünya çapında WordPress ile ilgili ürün ve hizmetleri satan birçok şirket , birey ve serbest çalışan bulunmaktadır.
Bir WordPress web sitesi, bir web tasarım ajansı kullanıyorsanız veya WordPress ile ilgili hizmetler veriyorsanız, ticari marka politikalarına uymak için bu kuralları anlamanız gerekir.
Bununla birlikte, projelerinizde WordPress ticari markasını ve logosunu doğru kullanmak için izlemeniz gereken kurallara ve yönergelere bir göz atalım.
Kural 1. WordPress’i her zaman büyük harfle yaz
WordPress’i hecelemenin doğru yolu büyük harf P’dir. Bu büyük harf kullanımı WordPress topluluğu tarafından çok ciddiye alınır.
Herhangi bir yerde WordPress’ten bahsedecekseniz, doğru yazımı kullandığınızdan emin olun. Yanlış yazım kullanımı üzerine kaşlarını çattı ve profesyonelce kabul edilir.
WordPress ekibi o kadar ciddiye alıyor ki, 2010’da WordPress 3.0 sürümüne capital_P_dangit () adında yerleşik bir filtre eklediler .
Bu işlev, başlık, içerik ve alıntılardaki WordPress’in yanlış yazılmış örneklerini otomatik olarak düzeltir.
1234567891011121314151617 | function capital_P_dangit( $text ) { // Simple replacement for titles $current_filter = current_filter(); if ( 'the_title' === $current_filter || 'wp_title' === $current_filter ) { return str_replace ( 'Wordpress' , 'WordPress' , $text ); } // Still here? Use the more judicious replacement static $dblq = false; if ( false === $dblq ) { $dblq = _x( '“' , 'opening curly double quote' ); } return str_replace ( array ( ' WordPress' , '‘Wordpress' , $dblq . 'Wordpress' , '>Wordpress' , '(WordPress' ), array ( ' WordPress' , '‘WordPress' , $dblq . 'WordPress' , '>WordPress' , '(WordPress' ), $text ); } |
Kural 2. WordPress’i Alan Adınızda Kullanma
Daha önce de belirttiğimiz gibi, WordPress adının WordPress vakfına ait tescilli bir ticari marka olduğu belirtilmiştir. Bu, WordPress markasını korur ve başarılarının devamını sağlar.
Diğer herhangi bir tescilli ticari marka gibi, WordPress Vakfı da WordPress terimi için özel kullanım haklarını saklı tutar. Bu, WordPress’i marka adınızın veya web sitenizin bir parçası olarak kullanamayacağınız anlamına gelir.
WordPress’i (wordpress.example.com) gibi bir alt alan adında kullanabilirsiniz, WordPress Vakfı çoğunlukla üst düzey alan adlarıyla ilgilenmektedir.
Alan adında veya marka adında WordPress kullanan birini görürseniz, WordPress Vakfı ile iletişim kurmalı ve ihlal hakkında onları bilgilendirmelisiniz.
Ayrıca bkz: WordPress web siteniz için ücretsiz bir alan adı nasıl kaydedilir .
Kural 3. WordPress Logosu
WordPress logosu, çevresinde gri bir halka bulunan gri veya bazen beyaz bir daire içindeki W harfinden oluşur .
W harfinin yüksekliği uzun ve zarif. Birçok blogcu ve web sitesi sahibi bazen yanlışlıkla içinde daha kısa W bulunan sahte logosu kullanır .
Projelerinizde doğru WordPress logosunu kullandığınızdan emin olun. WordPress logosu ayrıca bir metin işareti, W logosu ile metin işareti ve W logosu olarak da mevcuttur.
Tüm bu logoları resmi WordPress logoları sayfasından indirebilirsiniz .
Projelerinizde bu görüntüleri kullanmaktan çekinmeyin. Ancak, bunları WordPress ticari marka politikasına uygun olarak kullandığınızdan emin olun .
Kural 4. Üyelik veya Onay Yok
WordPress temeli, WordPress projesinin kendisini tanıtmak için WordPress logosunu ve markasını kullanmanızı ister.
Ancak, projeyle ilgili onay veya bağlantı önerecek şekilde kullanmanıza izin verilmez. İşte bazı örnekler:
- WordPress logosunu ürününüzün reklamlarında kullanamazsınız.
- WordPress veya logosunu kendi logonuzun bir parçası olarak kullanamazsınız.
- Web sitenize ‘Powered by WordPress.org’ yazabilirsiniz, ancak ‘Tavsiye Edilen’ WordPress ‘diyemezsiniz.
Daha kolay bir deyişle, WordPress marka adından haksız yere yararlanma girişimleri, ticari marka politikasını ihlal eder.
Birisi Bu Kurallara Uymadığında Ne Olur?
WordPress temeli bu ihlalleri çok ciddiye almaktadır. Ticari marka kurallarına uymaları için onlardan bir e-posta alabilirsiniz.
Buna uymamak, başka eylemlere yol açabilir. Bu işlemler birkaç yasal prosedür içerebilir.
Örneğin, etki alanı adınızda WordPress kullanıyorsanız, vakıf bu etki alanı adını talep edebilir. Avukatları ayrıca size yasal bir bildirim gönderebilir.
Yasal işlem size çok pahalıya mal olacak ve WordPress topluluğunun kendisinin desteğini kaybedeceksiniz.
WordPress topluluğu, bu işlemleri yapmak için WordPress’in temelini kullanır. Eko sistemdeki herkese yarar sağlar ve sayısız WordPress ile ilgili şirketin büyümesine ve başarılı olmasına yardım eder.