WordCamps ve diğer etkinliklere katılırken gördüğümüz en çok tartışılan konulardan biri SEO için en iyisidir: Kategoriler ve etiketler arasındaki fark nedir? Optimum WordPress kategorisi sayısı nedir? Kaç tane var? Birden fazla kategoride bir yazı atamak uygun mu? Her gönderiye atayabileceğimiz bir etiket limiti var mı? Etiketler meta anahtar kelimeler gibi çalışır mı? Etiketler üzerinde kategoriler veya tersi kullanmanın herhangi bir SEO avantajı var mı? Bu konuyla ilgili web üzerinden epeyce yorum gördüm, ancak bunların tutarsız ve eksik olduğunu gördük. Bu sorularınız olursa, bu yazıyı okuduktan sonra umarız yanıtlanır, böylece gerekirse blogunuzda ayarlamalar yapabilirsiniz.
Yukarıda listelenen sorulardan herhangi birini tartışmadan önce, kategorilerin ve etiketlerin ne olduğunu anlamamız gerekir. WordPress terminolojisinde, hem kategoriler hem de etiketler taksonomi olarak bilinir. Tek amacı, sitenizin kullanılabilirliğini geliştirmek için içeriğinizi sıralamaktır. Yani bir kullanıcı sitenize geldiğinde, kronolojik olarak göz atmak yerine içeriğinize kolayca göz atabilir ve bloglar başlangıçta bu şekilde kurulur.
Kategoriler ve Etiketler arasındaki fark nedir?
Kategoriler , gönderilerinizin geniş gruplandırılması içindir. Bunları siteniz için genel konular veya içindekiler tablosu olarak düşünün. Blogunuzun gerçekte neyle ilgili olduğunu tanımlamanıza yardımcı olacak kategoriler vardır. Sitenizde doğru içerik türünü bulmalarına okuyuculara yardımcı olmaktır. Kategoriler hiyerarşiktir, bu nedenle alt kategoriler oluşturabilirsiniz.
Etiketler , yayınlarınızın belirli ayrıntılarını açıklamak içindir. Bunları sitenizin dizin kelimeleri olarak düşünün. Bunlar, içeriğinizi mikro kategorilere ayırmak için kullanabileceğiniz mikro verilerdir. Etiketler hiyerarşik değildir.
Örneğin, hayatınız hakkında yazdığınız kişisel bir blogunuz varsa. Kategorileriniz şunun gibi olabilir: Müzik, Yiyecek, Seyahat, Rambling ve Kitaplar. Şimdi yediğiniz bir şey hakkında bir yazı yazdığınızda, onu Gıda kategorisine ekleyeceksiniz. Pizza, pasta, biftek vb. Etiketler ekleyebilirsiniz.
Etiketler ve kategoriler arasındaki en büyük farklardan biri, gönderinizi kategorilere ayırmanız GEREKİRDİR. Herhangi bir etiket eklemek zorunda değilsiniz. Gönderinizi sınıflandırmazsanız, “kategorize edilmemiş” kategorisinde sınıflandırılır. İnsanlar genellikle kategorize edilmemiş kategoriyi, Diğer, başıboş vb.
Diğer bir fark, kategorinizin ve etiketlerin kalıcı bağlantıların (URL’ler) görünme biçimidir. Eğer bir kullanıyorsanız özel permalink (URL) yapısını , sonra taban önek farklı görünecektir. Örnek:
http://yoursite.com / category / food /
vs.
http://yoursite.com / tag / food /
Optimum WordPress kategorisi sayısı nedir?
WordPress 2.5’e kadar, etiketler için yerleşik bir destek yoktu. Bu, çok uzun kategori listelerine yol açtı, çünkü insanlar onu mikro ayrıntıları tanımlamak için kullanıyorlardı. Sitenizin kullanılabilirliğini geliştirmek için etiketler eklendi. Bunu söyledikten sonra, belirli bir optimal kategori kategorisinin olmadığına inanıyoruz. En uygun sayı, sitenizin karmaşıklığına göre değişir. Ancak, yapı ve kullanılabilirlik adına, alt kategorileri ve etiketleri kullanmanız en iyisidir.
Kategoriler bir grup gönderiyi kapsamalıdır. Genel kategorilerle başlamak ve siteniz büyüdükçe alt kategorilerde aşağıya inmek her zaman en iyisidir. Birden fazla blog yayınladıktan sonra, blogların geliştiğini duyduk. Doğru kategorileri bulabilmenin bir yolu yok. Muhtemelen, başlangıçta, günde sadece bir posta yazıyorsunuz. Ya da belki günde 3-5 mesaj. 30 üst kategoriye sahip olmak, özellikle bazıları yalnızca bir veya iki yazıya sahip olacaksa, anlamsızdır. Çoğunluğun güncellenmediği 30 üst kategori yerine, taze içeriğe sahip 5 genel kategori ile daha iyi durumdasınız.
Bir örneğe bakalım. 2012 yılında bir sosyal medya blogu başlattığımızı söyleyin. Nasıl yapılır derslerini, haberleri, araçları, vaka çalışmalarını vb. Paylaşmak istiyoruz. Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn vb. Gibi üst kategoriler oluşturabiliriz. araçlarımız, nasıl yapılırız, vaka çalışmaları, haberler vb. olabilir. Ancak bu çok kısa vadeli bir zihniyettir ve gelecekte sorunlara gireceğiz. Ya sosyal medya ağlarından biri ölür ve oyuna yenisi girerse? Başka bir üst seviye kategorisi ve daha fazla alt kategori eklemeniz gerekecek.
Bu sosyal medya blogunu yapılandırmanın daha iyi bir yolu, geleceğe yönelik en iyi kategorilere sahip olmak olacaktır. Nasıl Yapılır, Haberler, Örnek Olaylar, Araçlar vb. Gibi kategorilerinizi alabilirsiniz. Fakat insanlar bunun twitter ile ilgili olduğunu nasıl bilebilir? Peki, kategorilerinizin tüm işi yapması gerekmiyor. Burası etiketlerin geldiği yer. Diyelim ki twitter hakkında bir yazı yazdıralım, twitter etiketini ekleyin. Tasarımınıza sadece Popüler Konular adlı bir bölüm ekleyin ve Twitter, Facebook, Google+ vb. Popüler etiketlere bağlantılar içeren manuel olarak kontrol edin.
Ne zaman alt kategoriler eklersiniz?
Diyelim ki, belirli bir vaka incelemesi için bir uzmanla röportaj yaptığınız bir vaka incelemesi yaptığınızı varsayalım. “Uzman görüşmeleri” diye bir kategori olmadığı için, bu vaka incelemesi yazısına bir etiket olarak ekleyeceksiniz. Kendinizi vaka incelemeleri için çok sayıda röportaj yaparken buluyorsanız ve uzman görüşmeleri etiketinizde 10’dan fazla gönderi var ve sürekli büyüyorsa, o zaman ana kategorinizin “Vaka Çalışmaları” alt kategorisi olarak uzman görüşmeleri eklemeyi düşünmelisiniz.
Evet, geri dönüp eski yayınlarınızı düzenlemelisiniz. URL yapınız / category / postname / ise, Yönlendirme eklentisini kullandığınızdan emin olun . Değiştirilen yayınlarınızı otomatik olarak yeni URL’lerine yönlendirir, böylece tüm arama motoru sıralamalarını tutabilirsiniz.
Alt kategorileri kullanmak zorunda mıyım?
Hayır tabii değil. Popüler etiketleri her zaman etiket olarak bırakabilirsiniz. Yukarıdaki örneğimizde, neredeyse tüm yayınların twitter, facebook, vb. Gibi belirli bir sosyal medya ağı için bir etiketi olacaktır. Ancak bunları kategori olarak yaratmıyoruz. Alt kategoriler eklemenin tek nedeni, kullanıcılarınızın içeriği bulmasını kolaylaştırmaktır. Sitenize bir yerde Uzman Görüşme etiketini eklemekten memnuniyet duyarız.
Kategorilerin ve etiketlerin tüm amacının, kullanıcılarınızın sitenizi taramasını kolaylaştırmak olduğunu unutmayın.
Birden fazla kategoriye bir gönderi atamak uygun mu?
Birden fazla kategoriye gönderi atamanın SEO’nuza zarar verebileceğini başka sitelerde okuyabilirsiniz. Bazıları bundan dolayı yinelenen içerikle cezalandırılabileceğini söylüyor. Bu ifadenin tamamen doğru olmadığına inanıyoruz. Her şeyden önce, SEO ile kaybolmak yok. İçeriğinizi verimli bir şekilde sıralamanın amacının, kullanıcıların içeriği bulmasına yardımcı olmak olduğunu unutmayın. Üst kategorilerin nasıl ayarlanması gerektiğine bağlı olarak, bir gönderiyi birden fazla üst düzey kategoriye ayıramazsınız. Örneğin, blogunuzda “Reklam, Pazarlama ve SEO” olmak üzere üç kategori varsa. Yayınlarınız çoğu zaman birden fazla kategoriye girme eğilimindedir. Belki de üçünün de bir şemsiye kategorisine ihtiyacınız var? Belki de hepsi İş’in altına girmeli? Veya Reklam ve Pazarlama adlı bir kategoriniz olabilir. Daha sonra SEO için bu bir alt kategori olarak var.
Birden fazla kategori eklemek için SEO avantajı yoktur. Kullanıcılarınıza yardımcı olacağını düşünüyorsanız, bir kategoriyi birden fazla kategoriye eklemekten memnuniyet duyarsınız. Ancak, bunun düzenli bir sorun olduğunu görüyorsanız, kategorilerinizi yeniden yapılandırmayı düşünmelisiniz. Belki bazı kategorilerinizin etiket olması gerekir. Veya belki de tek bir ana kategorideki alt kategoriler olmalıdır. Temel olarak kullanıcı deneyimini daha iyi hale getirmekle ilgilidir.
Yinelenen içerik cezası konusunda süper endişeleriniz varsa, o zaman basitçe (noindex, izleyin), WordPress SEO by Yoast eklentisini kullanarak kategori taksonomisini kullanın .
Yalnızca belirli kategorileri (noindex, takip et) istiyorsan, kategoriyi kendi düzenleyerek yapabilirsin. Yoast eklentisi, genel ayarları geçersiz kılma ayarına sahiptir.
Temelde siz (noindex, follow) belirli bir şey olduğunda, Google ve diğer arama motoru botlarına bu kategorilerdeki tüm posta bağlantılarını takip etmelerini söyler, böylece tüm yazılar dizine eklenebilir. Ancak, yinelenen içeriği önlemek için ana kategori arşivlerini dizine eklemeyin.
Kısa cevap: WordPress, istediğiniz kategoriye bir yazı eklemenizi sağlar. Evet, kullanıcılarınıza yardımcı olduğunu düşündüğünüz sürece bir gönderiyi birden fazla kategoriye atamak tamamdır. Bununla birlikte, blogların yazıların bölüm olduğu İçindekiler Tablosu kategorileri olduğunu düşünüyorsanız, iki ayrı bölümde bir bölüm alabilir misiniz? Bu sorunun cevabı HAYIR.
Her gönderiye atayabileceğimiz bir etiket limiti var mı?
Bu sorunun kısa cevabı NO. WordPress’in belirli bir gönderiye atayabileceğiniz etiket sayısında NO sınırlamaları vardır. İsterseniz 1000+ etiket ekleyebilirsiniz. Ancak, etiketlerin amacı yazılarınızı birlikte ilişkilendirmektir. Yine etiketleri kitabınızın dizini olarak düşünün. Bunlar, yayınlarınızı gevşek bir şekilde ilişkilendirmek için kullanabileceğiniz popüler anahtar kelimelerdir. Bu, kullanıcıların WordPress aramasını kullanırken yazılarını özel olarak bulmasını kolaylaştırır. Ayrıca, kullanıcılar için etiket arşivini kullanıyorsanız yardımcı olur. Yasaklayamazsanız, yazılarınıza en fazla 10 etiket ekleyelim. Örneğin: bir film inceleme blogu kullanıyorsanız, birden çok etiket ekleyebilirsiniz: aktör / aktris adları (bu yalnızca 10’un üzerinde olabilir). Fakat şansı, içinde Adam Sandler’ın olduğu birden fazla filmi izleyebilmen. Ancak diğer basit senaryolar için kullandığınız etiketlerin miktarını gerçekten sınırlamanız gerekir. Aksi takdirde, sitede yalnızca 300 yazı bulunan 10000’den fazla etiketle kendinizi bulabilirsiniz.
Etiketler meta anahtar kelimeler gibi çalışır mı?
Genellikle insanlar etiketleri bloglarınız için meta anahtar kelimeler gibi gösterirler. Bu, olabildiğince çok etiket eklemeye çalışmasının ana nedenidir. Etiketler blogunuz için meta anahtar kelimeler değildir . En azından varsayılan olarak. YoP by WordPress SEO gibi popüler eklentiler, etiket değerlerinizi meta anahtar kelimeler şablonunda olmak için kullanmanızı sağlar. Ancak, bu eklentileri bunu yapacak şekilde yapılandırmamışsanız, etiketleriniz meta anahtar kelimeler gibi çalışmaz.
Kategoriler vs Etiketler: SEO için daha iyi?
Bu konuda soru sorduğumuzu gördüğümüz en çok sorulan soru şudur: Etiketlerde kategoriler kullanmanın veya bunun tersi olduğunda SEO avantajı var mı? Bunun basit cevabı HAYIR. Buna kategori ya da taksonomi olarak bakmamalısınız. Birlikte çalışmak içindir. Bu gönderiyi okuduysanız, kategorilerin ve etiketlerin kişisel amaçlarını ve sitenizin kullanılabilirliği için birleşik amaçlarını anlayabilmelisiniz.
Sonuç
Siteniz kullanıcılarınız hakkında arama motorları değil. Her arama motorunun amacı, kullanıcıların içeriğinize değer verirken nasıl düşündüklerini düşünmektir. Kararlarınızı kullanılabilirliğe dayalı olarak verirseniz, neredeyse her zaman SEO avantajlarından yararlanırken kendinizi bulacaksınız. Kategoriler ve Etiketler, WordPress ile birlikte gelen iki varsayılan taksonomidir. Gelişmiş sitelerin çoğu, içeriklerini kategoriler ve etiketlerle birlikte sıralamak için özel taksonomiler kullanır. Blogunuzu sürekli gelişen bir kitap olarak düşünün. İçerik Tablosunu (kategoriler) akıllıca seçin. Geniş konular olduklarından emin olun ancak çok belirsiz olmamaya dikkat edin. Birden fazla gönderiyi gevşek bir şekilde ilişkilendirmek için etiketleri kullanın. Belirli bir etiketin popüler olduğunu görüyorsanız, alt kategori olarak eklemeyi düşünün. Ancak, etiketi en üst düzey kategorilerin alt kategorisi olarak eklemek zorundaysanız, etiket olarak bırakın.
Umarız, bu makale, kategoriler ve etiketler konusundaki kafa karışıklıklarının giderilmesine yardımcı olur. Bu konudaki düşüncelerinizi duymak isteriz. İçeriğinizi nasıl sıralarsınız? Hangi en iyi uygulamaları takip ediyorsunuz?