Front-End Developer‘lar için en kullanışlı editör tavsiyesi olarak Adobe’un Atom ile aynı zamanda (2014) çıkardığı Brackets editörünü sizlere öneriyorum.
Türkiye de genellikle Photoshop ile tanınan Adobe’un çalışanlarınında yapılışında katkısı bulunan Brackets editörü Front-End Developer ve Back-End Developer için en ideal editördür.
Brackets’ın başlangıcı Github ta proje olarak başlamıştır. Brackets’ın yapımında Adobe çalışanları dahilinde toplamda 256 kişinin desteği ile tamamlanmıştır. Brackets’ın yapımı yaklaşık 3 yıl sürmüştür.
Bracketes açık kaynak kodlu bir projedir.
Açık kaynaklı olduğu için Javascript dilinde uzmanlaşmış durumdaysanız bu kod editörüne kendinize göre şekillendirebilirsiniz.
Brackets editörü Back-End Developer‘lar dan çok Front-End Developer‘lar için idealdir. Arayüz itibari ile en sevilen ve en çok bilinen Sublime Text’e benziyor.
Geliştiricilerin Sublime Text’i sevmesindeki en önemli nedenlerden birisi editörün oldukça sade olmasıdır. Brackets’ın tasarımındaysa sadelik fazlasıyla göz önünde bulundurulmuş.
Brackets editör neden Front-End Developerlar için en kullanışlısı
Brackets daha çok Front-End yani arayüz geliştiricilerini hedef almış durumda. Programda default olarak HTML, CSS ve Javascript syntax’larını ve fonksiyonlarını destekliyor. Ancak programa ekleyeceğiniz eklentiler sayesinde Laravel’ın Blade Template Engine’ine kadar pek çok farklı syntax’a sahip olabilirsiniz. Üstelik daha öncesinden de belirttiğimiz gibi uygulamanın açık kaynaklı olması ve bir API sisteminin yer alması, programa eklenti geliştirme işlemini daha kolay bir hale getiriyor. Şuan için herkese açık sürümü yeni çıkan Brackets’ın önümüzde ki yıllarda pek çok faydalı eklentisinin olacağını gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz.
Ek olarak belirtmekte fayda var; Brackets’ta PSD dosyalarını tanıyan PSD Lens sistemi yer alıyor. Bu sistem şuan için beta aşamasında ve eğer buradaki adresten beta başvurusunda bulunursanız, size davetiye yolu ile eklenti gönderiliyor. Bu eklenti sayesinde arayüz geliştiricilerinin işi gerçekten çok daha kolay bir hale gelecek. Zira ekstra olarak Photoshop’tan PSD’yi açıp burada ki dosyaları aktarmakla uğramadan herşeyi direkt olarak Brackets üzerinden gerçekleştirebilecekler. Ayrıca bu konuda Adobe’u eleştirmek gerekiyor. Brackets’ın resmi sitesine girdiğinizde karşınıza çıkan görsellerde PSD’nin açık olduğu bir görsel yer alıyor. Bu da insanlarda ister istemez su sistemin programda yer aldığı izleniminin uyanmasına neden oluyor. Ancak daha öncesinden de belirttiğimiz gibi bu sistem şuanlık beta aşamasında.
Artıları
- Çoklu platform desteği. Windows, Mac ve Linux
- Tarayıcı üzerinde canlı önizleme
- Hızlı CSS düzenleme imkanı
- Eklenti desteği
- Kullanışlı ara ve değiştir
- Ücretsiz ve açık kaynak olması
Eksiler
- Yüksek hafıza kullanım