Açık kaynak yazılım sıkça duyulan bir kavramdır. Bugün ki yazımızda sizlere açık kaynak yazılım nedir ve hangi yazılımlar açık kaynak olarak sunulmaktadır bunlardan bahseceğiz.
Günümüzde bir çok programın bizlere açık kaynak olarak sunulduğunu biliyor muydunuz? Mesela linux bir açık kaynak yazılımıdır ve isteyen herkes linux kaynak kodlarına erişebilir hatta bunu geliştirip satışa çıkartabilir. Mesela Pardus İşletim sistemi Tubitak tarafından geliştirilmiş bir açık kaynak yazılımıdır. Yani her hangi bir programın kaynak kodları halka açık bir şekilde ücretsiz olarak dağıtılıyor ise buna açık kaynak yazılım denir.
Açık kaynak yazılımlarına örnek verecek olursak. Office programlarına benzer şekilde, LibreOffice kodlarını herkese açık olarak paylaşmaktadır. Eğer sizde bir yazılımcı iseniz kaynak kodlarına erişip kendi office programlarını üretmeye başlayabilirsiniz. Bunun dışında fotoğraf düzenleme programı olan GIMP de aynı şekilde kaynak kodlarını herkesle paylaşmaktadır.
Diğer açık kaynak yazılımları nelerdir?
VLC Media Player
Açık kaynak kod camiasının geliştirdiği VLC Media Player mutlaka bilgisayarınızda bulunması gereken yazılımlardandır. Video dosyalarınızı görüntülemek için ekstra bir kodlayıcı aramaya gerek bırakmayan komple bir medya oynatıcı paketi olan VLC Media Player ücretsiz olarak size sunuluyor.
Video düzenleyici: Shotcut
Microsoft’un Windows işletim sisteminde sunduğu Movie Maker video düzenleyicisi miadını doldurdu. Eğer video düzenlemek için pratik ve ücretsiz bir yazılıma ihtiyacınız varsa, Shotcut size ilaç gibi gelecektir. Kolay anlaşılabilir bir tasarıma sahip olan Shotcut, video düzenlemek için neredeyse gerekli olan her şeyi sunuyor.
Ses editörü: Audacity
Podcast ile ilgileniyor ya da müzik kaydetmek ve düzenlemek uğraşı alanınıza giriyorsa, açık kaynak tarafında Audacity çözümünü deneyebilirsiniz. Ses dosyalarını kesmek, kopyalamak ve yapıştırmak gibi temel işlevlere sahip olan yazılım, sesli kitap üreticilerinin de gözde çözümleri arasında.
Web tarayıcısı: Mozilla Firefox
Mozilla Vakfı tarafından geliştirilen Firefox web tarayıcısı açık kaynak camiasının yüz aklarından biri. Çok sayıda eklentiyle kullanıcının tercihine göre özelleştirilebilen Firefox, kullanıcı güvenliğini önemseyen felsefesiyle büyük ilgi görüyor. Firefox’u bilgisayar, tablet ve telefonunuzda güvenle kullanabilirsiniz.
E-posta istemcisi: Mozilla Thunderbird
Bilgisayarınızda e-posta istemcisi olarak Mozilla Vakfı, Thunderbird adlı yazılımı ücretsiz sunuyor. Sahip olduğunuz birden fazla e-posta hesabı varsa, gelen tüm iletilerinizi Thunderbird üzerinden takip edebilirsiniz. Thunderbird ayrıca RSS okuyucu fonksiyonuyla da zengin bir deneyim sunuyor.
Şifre yöneticisi: KeePass Password Safe
Tüm kullanıcı adı ve şifrelerinizi güvenli bir kasada saklamak ve her defasında şifre yazmak zorunda kalmak istemiyorsanız, KeePass Password Safe yazılımı tam size göre. Bilgilerinizi yüksek düzeyde şifreleyerek saklayan bu yazılım, yine ücretsiz olarak kullanıcılara sunulan çözümlerden biri.
FTP yazılımı: FileZilla
Dosya paylaşım yazılımı olarak FileZilla ücretsiz ve popüler alternatiflerden biri. Farklı sunucular arasında şifreli dosya transferi için kullanılabilen yazılım, özellikle web tasarımcılarının da sunuculara dosya yüklemek için tercih ettiği başta gelen çözümlerden.
Dosya sıkıştırıcısı: 7zip
Dosyaları daha az yer kaplaması için sıkıştırmak ve gerektiğinden yeniden açmak için kullanabileceğiniz alternatif yazılımlardan biri ise 7zip. Basit arabirimi sayesinde kolayca kullanılabilen yazılım bugün her bilgisayarda neredeyse olmazsa olmaz diyebileceğimiz çözümler arasında.
Bu makaleyi beğendiyseniz eğer, YouTube üzerinden kanalımıza abone olabilirsiniz. Ayrıca Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.