En çok ihtiyaç duyduğunuz anda güvenilir WordPress eğitimleri.

Yeni Başlayanlar İçin WordPress Kılavuzu

12+

Yılların Dijital Deneyimi

640

Yayınlanan İçerik

2020’de Kaçınılması Gereken 12 Eski SEO Taktiği

Arama optimizasyonu alanında her zaman büyük bir karmaşa vardır. Elde ettiğimiz bilginin çoğu deneme yanılma yoluyla bize gelir. Algoritmanın ise zamanla ilerlediğinin farkında olmalıyız. Yani, tahmin edilebileceği gibi SEO tavsiyelerinin bir kısmı adil bir şekilde spekülatiftir. Aynı zamanda modası geçmiş ve çelişkili taktikler vardır.

Bugün, işe yaramaz olduğu kanıtlanmış ve hatta Google tarafından yasaklanmış olmasına rağmen hala devam eden bazı taktiklere bakalım. Bazıları zaman kaybından başka bir şey değildir. Diğerleri ise bir şekilde ceza almanıza neden olabilecektir.

1. Tek anahtar kelimeli sayfalar

Algoritma bu kadar gelişmiş olmadığı zamanlarda bir arama sorgusundaki en ufak bir değişiklik bile tamamen farklı bir arama sonucu koleksiyonu ortaya çıkarmaktaydı. Dolayısıyla, herhangi bir konuda arama görünürlüğü elde etmek istiyorsanız, bu konudaki her bir anahtar kelime varyasyonu için özel bir sayfa oluşturmanız gerekirdi.

Diyelim ki, iş için dizüstü bilgisayar satışı yapıyorsunuz, iş dizüstü bilgisayarlı, profesyonel dizüstü bilgisayarlar, ofis dizüstü bilgisayarları ve iş için dizüstü bilgisayar için farklı sayfalar oluşturmanız gerekirdi.

Bu taktikten neden uzak durulmalı?

Hummingbird güncellemesinin 2013 yılında piyasaya sürülmesinden bu yana Google yalnızca eş anlamlı sözcükleri değil, aynı zamanda benzer niyetle yapılan aramaları da tanımakta oldukça başarılı hale gelmiştir. Bugün, iş amaçlı dizüstü bilgisayarları, profesyonel dizüstü bilgisayarları veya dizüstü bilgisayarları hedefleme yoluna gidebilirsiniz. Karşınıza çıkacak sonuç benzer olacaktır.

Tek anahtar kelimeli sayfaların artık öneminin kalmaması.

Tahmin edebileceğiniz gibi özel anahtar kelime sayfaları oluşturmak artık işe yaramamaktadır. Oldukça güçlü ve rekabetçi bir sayfa oluşturmak yerine tek tek her anahtar kelime için sayfa oluşturmayı artık bırakmanız gerekmektedir. Düzinelerce aynı sayfaya sahip olmanın Google tarafından spam olarak algılanması söz konusu olacağından arama cezası alabilirsiniz.

Bunun yerine ne yapmalı?

Anahtar kelime başına değil konu başına bir sayfa oluşturun. Hedef anahtar kelimenizi, çeşitlerini, eş anlamlılarını ve alakalı arama terimlerini kullanarak sayfanın konusunun ele alın.

2. Anahtar kelime yoğunluğu

Anahtar kelime yoğunluğunun arkasındaki fikir, Google’ın sayfadaki kopyanın ne olduğunu anlayabilmesi için içeriğin belirli bir yüzdesinin anahtar kelimeden oluşmasıdır. En kötüsü, metnin yüzde beş kadarının hedef anahtar kelimelerle tam olarak eşleşmesi gerektiği önerilmektedir. Bu da cümle başına bir kez anlamına gelmektedir.

Bu taktikten neden uzak durulmalı?

Anahtar kelimeler hala önemli olsalar bile hem tam eşlemeli anahtar kelimeler hem de anahtar kelime yoğunlukları geçmişte kalmış bir şeydir. 2011 yılında Matt Cutts, anahtar kelimeleri her sayfada birkaç kereden fazla kullanmanın bir katma değerinin olmadığını belirtmiştir. Aşırı anahtar kelime kullanımının sıralamaları olumsuz etkileyebileceğini belirtmiştir.

Ayrıca anahtar kelime yoğunluğu yüzdelerini takip etmek içerik kopyasının akışkanlığına zarar verebilecektir. Bu da hem kullanıcıların hem de arama motorlarının şüphelenmesine ve muhtemelen size spam cezası vermesine neden olabilecektir.

Bunun yerine ne yapmalı?

Güvenli hareket edin ve her bir konu için anahtar kelimelerin optimum kullanımını anlamak için özel bir içerik düzenleyicisi kullanmayı deneyin. Özel içerik düzenleyicileri var olan arama sonuçlarını analiz ederler ve size analizlere uygun şekilde yazma önerileri sunarlar. Bu tür araçlar aynı zamanda anahtar kelime kullanımında aşırıya kaçmanız durumunda ceza riski konusunda sizi uyaracaklardır.

Anahtar kelime yoğunluğunun ne derecede olduğunu iyi belirlemeniz gerekmekte.

3. Sayfa uzunluğu

SEO topluluğu içinde bir sayfanın en üst sıralara ulaşmak için belirli bir minimum kelime sayısının olması gerektiği konusunda sürekli aktif olan bir fikir vardır. Birkaç yıl önce 1.000 kelimeydi, sonra 2.000 kelimeye kadar çıktı ve şu an için 1.500 kelimede anlaşılmış durumdadır. Uzun biçimli içeriğin, kısa biçimli içeriğe göre %77’ye kadar daha fazla link sağlama eğiliminde olduğunu gösteren bazı çalışmalar vardır.

Bu taktikten neden uzak durulmalı?

Her zamanki gibi içerik uzunluğu ve sıralamalar hakkında ikna edici veriler olsa bile korelasyon nedensellik anlamına gelmemektedir. Hem kullanıcılar hem de arama motorları için gerçekten önemli olan, içeriğin kapsamlı olmasıdır. Bazı konular için 500 kelime, diğer konular için 10.000 kelime olabilir. Bu konulardan herhangi birini tam olarak 1.500 kelimeyle ele almaya çalışmak, kalitesiz içeriğe ve buna bağlı olarak zayıf sıralamaya neden olacaktır.

Bunun yerine ne yapmalı?

Kelime sayınızı duruma göre belirlemelisiniz. Daha da iyisi, kelime saymayı bırakmalısınız. Konunuz bitene kadar yazmaya devam edin. Yine, rakiplerinizin sayfalarını analiz etmek ve her bir konu için ne tür içerik uzunluğunun kapsamlı olarak değerlendirildiğini öğrenmek için özel bir SEO içerik düzenleyicisi kullanmayı düşünebilirsiniz.

seo için sayfayı uzatmak yerine, konumuzu temel şekilde anlatmak önemlidir.

4. Web 2.0 backlinkleri

Aramada daha yüksek sıralamaya sahip olmanız için daha fazla backlink sahibi olmanız tavsiye edilirdi. Tek sınırlayıcı faktör, sitenize link verecek yeterli miktarda site bulabilmektir. Web 2.0 çok kullanışlı oldu. Kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğin ilerlemesi SEO’lara hızlı bir şekilde spam salgını düzeyine ulaşarak link yerleşimi için sayısız yeni fırsat sağladı.

Web 2.0 backlinklerin günümüzde oluşturmuş olduğu zararlar.

Bu taktikten neden uzak durulmalı?

2005 yılında Google, çok sayıda kullanıcı tarafından oluşturulan spam linkleri içeren siteleri cezalandıracağını açıkladı ve site yöneticilerini link oluşturmaya karşı önlemler almaya teşvik etti. Bu önlem nofollow özelliğinin getirilmesiydi. Bir linke eklendiğinde, nofollow özelliği linkin herhangi bir otoriteyi hedef sayfaya geçirmesini önlemektedir. Bir başka ifadeyle linki işe yaramaz hale getirmektedir. Google’ın duyurusundan itibaren WordPress, Medium, Quora, YouTube, Flicrk ve Disqus gibi tüm popüler siteler ve uygulamalar bunu kullanmaya başladılar.

Bunun yerine ne yapmalı?

Web 2.0 backlinkleri SEO için işe yaramazken, yine de trafik ve içerik tanıtımı için anlamlıdır. İkincil bir bloga sahip olmak, tartışma platformunda yer almak veya etkin bir sosyal profile sahip olmak, içeriğinizi dağıtmak ve trafiği sitenize yönlendirmek için geçerli stratejilerdir.

Bununla birlikte, bazı Web 2.0 siteleri kendi başlarına arama motoru haline gelmişlerdir. Bugün, kullanıcılar YouTube’da, Quora’da, Reddit’te veya Instagram’da Google’da olduğu gibi arama yapmaktadırlar. Bu platformlarda mevcut olmak da bir tür arama optimizasyonudur.

5. Özel Blog Ağları

Ölçeklenebilir bir şekilde link oluşturmanın bir başka yolu kendi site ağınızı oluşturmak ve bunların birincil siteye link vermelerini sağlamaktır. Bu link oluşturma tekniğinin cazibesi, ağın kontrolüne sahip olmanızdır. Diğer sitelerle pazarlık yapmak zorunda kalmazsınız ve nofollow özelliğine kurban gitmezsiniz. Doğru yapıldığında, özel blog ağları sıralamanızı yükseltmenin en hızlı yollarından biridir.

Bu taktikten neden uzak durulmalı?

Google, özel blog ağlarından pek hoşlanmaz. Keşfettiği zaman tüm ağa ceza vermekten hiç çekinmeyecektir. Elbette bazı özel blog ağları algılanmadan kaçma konusunda başarılıdır. Yüksek kaliteli içerik oluşturmak, IP’leri farklı konumlara yaymak ve link profillerini çeşitlendirmek gibi önlemler alırlar. Bununla birlikte, bu özel blog ağlarının bakımı da oldukça pahalıdır. Çoğu işletme bu stratejiden bile kurtulmak için mücadele ederken, nihai ceza ve yatırım kaybı riskiyle karşı karşıya kalabilecektir.

Bunun yerine ne yapmalı?

Meşru ve geçerli link yerleştirme fırsatlarını bulmak için bir link aracı kullanın. Link araştırması yaparken rakiplerinize dikkat edin. Rakiplerinize link veren yerleri keşfedin. Nofollow linkleri ve düşük otoriter siteleri hariç tutmak için filtreleri kullanın. Böylece potansiyel link fırsatlarını ortaya çıkarmış olursunuz. Artık insanlara erişip link talebinde bulunma zamanı.

Özel Blog Ağlarının seo açısından artık öneminin kalmaması.

6. Misafir yazarlık

Birçok backlink oluşturmanın bir başka yolu misafir yazarlık yapmaktır. En kötü ihtimalle misafir yazarlık, kullanıcı için kesinlikle değeri olmayan içeriklerin postalanması anlamına gelmektedir. Misafir yazarlığın tek önemli noktası başkasının sitesinde size ait linklerin yer almasını sağlamaktır.

Bu taktikten neden uzak durulmalı?

Birincisi, misafir yazarlık Google’daki insanları rahatsız etmektedir. Ancak, daha da önemlisi Google, varsayılan diğer şeylerin yanı sıra içerik kalitesine, aşırı optimize edilmiş link metinlerine ve backlink birikim oranına bakarak spam içerikli blog yayınlarını izlemeyi öğrenmiş durumdadır. Bu nedenle, bugün, düşük kaliteli blog gönderimi en iyi ihtimalle işe yaramayacak ve en kötü ihtimalle bir ceza ile sonlanacaktır.

Bunun yerine ne yapmalı?

Misafir yazarlık hala geçerli bir link oluşturma stratejisidir. Ancak yalnızca doğru yapıldığında işe yaramaktadır. Rakiplerinizin birkaçına link veren yüksek otoriter siteleri tanımlamak, o sitelere özgün bir şekilde ulaşmak ve sitelerine gerçek değer katacak bir yazı yazmayı teklif etmek isteyebilirsiniz. Yavaş ve sakin olanın yarışı kazanacağını bilmelisiniz.

7. Anahtar kelimeli link metinleri

Tam anahtar kelime eşleşmeleri için optimize edilmiş link metinleri, eskiden link alaka düzeyini belirtmek için gerekli kabul edilirdi. Bu nedenle SEO uzmanları ve içerik oluşturucular tarafından yaygın olarak kullanılırdı. Google’ın buna bir itirazının olduğunu söylemek gerekmektedir.

Bu taktikten neden uzak durulmalı?

Artık, backlink alaka düzeyini bildirmek için tam eşlemeli link metinlerine gerek yoktur. Google, çapa metninin ötesine geçmiştir. Şimdi link metninin önemini belirlemek için çevreleyen metni ve daha geniş bağlamı kullanmaktadır. Ayrıca, aşırı derecede optimize edilmiş link metinleri doğal olmayan ve bir ceza düzenini gerektiren bir link şemasının bir parçası olarak görülebilmektedir.

Bunun yerine ne yapmalı?

Link metni oluşturmak için katı bir standart yoktur. Ancak genel olarak açıklayıcı olma ama aşırı derecede optimize edilmeme arasında bir denge kurulmalıdır. Uygun link metinleri arasında markalı link metinleri (örnek: Ayhan Karaman), açık link metinleri (örnek: https://www.ayhankaraman.com) veya uzun biçimli tutucular (örnek: kaliteli SEO uzmanı) yer almaktadır.

8. E-A-T optimizasyonu

2018 yılında Google, tıbbi siteleri orantısız olarak etkilediği anlaşılan önemli bir algoritma güncellemesi yayınladı. Bu güncellemenin ardından, diğer pek çok önerinin yanı sıra, saygın yazarların işe alınması, sayfalar hakkında optimizasyonu yapılması, kullanım şartları sayfalarının optimize edilmesi, eski yayınların güncellenmesi, yazım denetimi ve sosyal sinyallerin alınması gibi şeyleri içeren bir E-A-T optimizasyon furyası ortaya çıktı.

Bu taktikten neden uzak durulmalı?

E-A-T optimizasyon tavsiyelerinin hiçbiri sitenize zarar vermeyecek olsa bile bu optimizasyonunu sıralamalar üzerinde herhangi bir etkisi olduğuna dair kesin bir kanıt yoktur. Bu amaçla, E-A-T optimizasyonu kanıtlanmış SEO taktiklerine daha iyi kaynak harcayabilirsiniz. Bununla birlikte, zamanınız varsa, kullanıcılarınız kesinlikle net uzmanlık ve otorite sinyallerine sahip daha şeffaf bir sitesinden yararlanacaktır.

Bunun yerine ne yapmalı?

Hem site çapında hem de sayfaya özgü denetim yapmak ve SEO’yu etkilediği kanıtlanmış düzinelerce içerik ve teknik sorunu gidermek için bir site denetçisi kullanmayı düşünmelisiniz.

E-A-T optimizasyonunun seo açısından zararları ve yapılması gerekenler.

9. AMP dönüşümü

AMP, son derece hızlı web sayfaları geliştirmek için Google tarafından yönetilen açık kaynaklı bir yapıdır. AMP’nin ilk kullanıcıları, yüklenme sıralarının önemli ölçüde iyileştiğini görmüşlerdir. Bu aynı zamanda Google’da ufak bir sıralama avantajı elde etmek anlamına gelmekteydi. Başlangıçta yavaş yavaş kaldırılan bir dizi tasarım sınırlaması da vardı.

Bu taktikten neden uzak durulmalı?

İlk olarak AMP bir sıralama faktörü değildir. İkincisi, AMP dönüşümü SEO topluluğunda karışık sonuçlar elde edilmesini sağlamıştır. Bazı kullanıcılar AMP dışı sitelerine geri dönmüşlerdir. Şu anki fikir birliği, AMP’nin yalnızca haber ve medya siteleri için yararlı olduğudur. Bir haber veya medya sitesi değilseniz, AMP dönüşümünü görmenizin herhangi bir faydası olmayacaktır.

Bunun yerine ne yapmalı?

Dönüşüm gerçekleştirmek zorunda kalmadan AMP benzeri yükleme sürelerine ulaşmak için en iyi tasarım uygulamalarını takip edin. Başlamak için iyi bir yer, Google’ın sayfa hızı aracını ziyaret etmek ve sayfalarınız için ne tür sorunların var olduğunu görmektir.

10. Kopya içerik türetme

İçerik türetme, eski içerikte küçük değişiklikler yaparak yeni içerik oluşturmakla ilgilidir. Elle veya birkaç benzer sayfanın bir araya getirilmesi için özel bir yazılım kullanılarak gerçekleştirilebilir. İçerik türetme, miktarın kaliteye göre önceliklendirilmesi anlamına gelir. Temel amaç ise backlink profilini olabildiğince büyütmektir. Özellikle kendi siteniz için sürekli bir içerik akışı sağlamak istediğinizde denediğiniz bir yöntem olabilir.

Bu taktikten neden uzak durulmalı?

Kopya içerik türetme, Google algoritmaları tarafından kolayca tanımlanabilen ve yok sayılan veya cezalandırılan çok düşük kaliteli sayfalarla sonuçlanır. Yani bu taktik işe yaramaz ve ceza almanıza neden olabilecek tehlikeli taktikler arasında yer almaktadır.

Bunun yerine ne yapmalı?

Birincil hedefiniz kendi sitenize içerik sağlamaksa, eski yayınları yenilerine dönüştürmek yerine güncellemeyi düşünmelisiniz. Tüm bilgilerin güncel olduğundan emin olmanız gerekir. Kalitenin yükseltilmesi bir gönderiyi kopya içerik olarak türetmek kadar çaba gerektirir. Elde edeceğiniz trafik yeni içerikten alacağınız trafiğe benzeyecektir.

11. Tam eşleşen alan adları

Tam eşleşen alan adları veya anahtar kelime açısından zengin alan adları, bir zamanlar arama alaka düzeyinin çok güçlü bir işaretiydi. Aslında, sorgu dostu bir alan adıyla sıralama almak içerikten bağımsız olarak oldukça kolaydı. Tam eşleşen alan adına örnek eniyipizzaistanbul.com gibi bir şey verilebilir.

Bu taktikten neden uzak durulmalı?

2012 yılında ancak muhtemelen daha da önce Google tam eşleme alan adlarını bir sıralama sinyali olarak görmezden gelmek ve bunun yerine içerik kalitesine odaklanmak için algoritmayı değiştirmiştir.

Bunun yerine ne yapmalı?

Tam eşleşen bir alan adına sahip olmanın yanlış bir yanı yoktur. Google yalnızca adı için kaliteli bir siteyi cezalandırmaz. Ancak, tam eşleşen bir alan adı kullanmak, marka adınızı kullanmadığınız anlamına gelir. Muhtemelen her ikisi de kullanıcı deneyimi sorunları yaşatacak bir alan adı kullanmanız anlamına gelebilecektir. Kullanıcılarınız için her zaman işi kolaylaştırmayı ve marka adınızı bir alan adı için kullanmayı tercih etmeniz gerekmektedir.

12. Meta anahtar kelime etiketleri

Anahtar kelime etiketinin artık geçmişte kaldığını düşünebilirsiniz. Ancak hala oldukça iyi bir biçimde kullanılmaktadır. Bunun kaçırmış olanlar için, anahtar kelime etiketi, sayfa için hedef anahtar kelimeleri açıkça belirten bir HTML etiketi görevi görmekteydi.

Meta anahtar kelime etiketleri

Google’a sayfalarının ne hakkında olduğunu söyleyen SEO’ların cesaretini hayal edebiliyor musunuz? Bunlar çok eski ve basit zamanlardı.

Bu taktikten neden uzak durulmalı?

2009 yılının Eylül ayında Google, sayfaları sıralamak için anahtar kelime meta etiketlerini artık kullanmadığını belirten bir resmi açıklama yaptı. Anahtar kelime etiketleri ceza almanıza neden olmaz. Bunları kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak SEO açısından zaman kaybı olduklarını bilmeniz gerekir.

Bunun yerine ne yapmalı?

Google’a sayfanızın ne hakkında olduğunu söylemenin tek yolu, arama niyetine uyan ve anlamsal olarak anahtar kelimeleri içeren sağlam kaliteli içerik oluşturmaktır.

SEO işlemleriyle tek tek uğraşmak istemeyebilirsiniz. Çalışanlarınıza veya ajansınıza yaptırmayı tercih edebilirsiniz. Bunun içinde ajansınız gerekli yetkinliğe sahip SEO gelişmelerini güncel takip eden bir ajans mı? diye sık sık raporlar ile kontrol etmelisiniz.

Temel SEO çalışmalarını ve hizmetlerini sizlere bende sunabilirim. Butik ve bireysel temel SEO işlemleri sizin için yeterli gelmiyorsa sizleri Türkiye’nin en iyi ilk üç SEO Ajansından biri olduğunu söyleyebileceğim Site Destek ajansına yönlendirebilirim. Detaylı bilgi için hemen benimle iletişime geçebilir veya sitedestek.com ajansını hemen incele‘ye bilirsiniz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

İlgilinizi çekebilecek diğer içerikler

Picture of Furkan Sağlam

Furkan Sağlam

Mavis Agency'de Dijital Yöneticisi olarak görev yapmaktadır. Marka yönetimi, e-ticaret çözümleri ve dijital pazarlama stratejileri konularında uzmandır. Blog yazılarında, güncel dijital trendler ve etkili pazarlama taktikleri üzerine değerli bilgiler sunmaktadır. Dijital dünyada markaların başarısına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Bir Yanıt

  1. Ne kadar iyi bir SEO Öğretmeni Furkan Sağlam. Teşekkürler. Sıkılmadan açık ve net şekilde öğrenerek okudum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir