Okuyucular sık sık bize soruyor, SEO için neyin daha iyi: kategoriler mi etiketler mi?
WordPress kategorilerinin ve etiketlerinin gerçekte ne olduğundan ve ne kadar farklı olduklarından emin olmayabilirsiniz. Bunu bilmek onları doğru kullanmanıza yardımcı olabilir.
Bu makalede, içeriğinizi düzenlemek için kategoriler ve etiketler arasındaki farkları ve SEO sıralamalarını nasıl etkileyebileceklerini açıklayacağız.
Kategoriler ve Etiketler Arasındaki Fark Nedir?
Kategoriler, gönderilerinizin geniş gruplandırılması içindir. Bunları, WordPress sitenizin genel konuları veya içindekiler tablosu olarak düşünün. Kategoriler hiyerarşiktir, yani alt kategoriler oluşturabilirsiniz.
Etiketler, gönderilerinizin belirli ayrıntılarını açıklamak içindir. Bunları sitenizin dizin kelimeleri olarak düşünün. İçeriğinizi mikro kategorilere ayırmanıza izin verir. Etiketler hiyerarşik değildir.
Bu gönderide etiketler var: kategoriler, kategoriler ve etiketler, özel sınıflandırma, seo, en iyi seo uygulamaları, içeriğinizi sıralama ve etiketler.
Makalemizin hiçbir yerinde bu etiketleri görmeyeceksiniz. Ancak, kullanıcıların bu makaleyi blogumuzdaki alakalı aramalarda bulmalarına yardımcı olurlar.
Etiketler ve kategoriler arasındaki en büyük farklardan biri, tüm WordPress gönderilerinin bir kategori altında dosyalanması gerektiğidir, ancak etiketlere sahip olmaları gerekmez.
Gönderinize bir kategori vermezseniz, WordPress onu otomatik olarak varsayılan kategoriye atar. Buna “Kategorize Edilmemiş” denir, ancak “kategorize edilmemiş” kategorinin adını “Diğer” veya “Çeşitli” olarak değiştirmek genellikle yararlıdır.
Not: Varsayılan olarak, WordPress’te yalnızca blog gönderilerinin kategorileri ve etiketleri vardır.
WordPress’e Nasıl Kategori ve Etiket Ekleyebilirsiniz?
Bir gönderi oluştururken veya düzenlerken WordPress’e kategoriler ve etiketler ekleyebilirsiniz. Bunları sağ tarafta ‘Belge’ ayarlarının altında bulacaksınız.
Yeni kategoriler ve etiketler eklemek için Gönderiler »Kategoriler ve Gönderiler» Etiketler’e de gidebilirsiniz .
Kategori ve etiket ekleme süreci hakkında daha fazla bilgi için, Kategori nedir? Açıklamalarımıza bakın. ve etiket nedir? yardım ve rehberlik için.
Kaç WordPress Kategorisine Sahip Olmalısınız?
Sahip olmanız gereken belirli sayıda kategori yok. Çoğu durumda, gönderilerinizi doğru bir şekilde sınıflandırmak ve sitenize göz atmayı kolaylaştırmak için 5 ile 10 arasında bir yer isteyeceksiniz.
Kategoriler, büyük bir gönderi grubunu kapsamayı amaçlar. Gönderilerinizi daha küçük gruplara ayırmak için alt kategorileri ve etiketleri kullanabilirsiniz.
Yeni bir blog başlatıyorsanız, mükemmel bir kategori listesi oluşturmaya çalışmaktan çekinmeyin. Sadece 3 – 5 geniş kategori seçin ve zaman geçtikçe daha fazlasını ekleyin.
Alt kategoriler kullanmak zorunda mıyım?
Alt kategoriler kullanmanız gerekmez ve birçok büyük blog bunu yapmaz. Bununla birlikte, alt kategoriler, daha küçük bölümler halinde gruplandırılabilen çok sayıda gönderiye sahip büyük bir kategoriniz varsa yararlıdır.
Örneğin, giderek artan sayıda glütensiz tarif içeren bir “Tarifler” kategoriniz olabilir.
Bu gönderileri kendi alt kategorilerine koyabilirsiniz, böylece okuyucuların onları bulması kolaydır. “Glutensiz” adlı “Tarifler” için yeni bir alt kategori oluşturursunuz ve bu gönderileri o kategoriye taşırsınız.
Yazılarınızın URL’lerinde Kategori Kullanma
Bazı siteler, Ayarlar »Kalıcı Bağlantılar altında ayarlayabileceğiniz kalıcı bağlantılarda (posta URL’leri) Kategori adını kullanır .
Sitenizdeki durum böyleyse, yayınınız başlangıçta şuna benzer bir URL’ye sahip olacaktır:
… / tarifler / glütensiz krepler /
Yayını bir çocuk kategorisine taşıdıktan sonra yeni bir URL’si olacaktır:
… / tarifler / glütensiz / glütensiz krepler /
Normalde, WordPress eski URL’yi yenisine yönlendirmeye çalışır. Bağlantılarınızın hala çalışıp çalışmadığını kontrol etmeye kesinlikle değer. Gerekirse, eski URL’den yenisine 301 yönlendirmesi oluşturabilirsiniz.
Diğer bir seçenek de gönderiyi ana kategoride tutmak ve alt kategoriye atamaktır, ancak bunun dezavantajları olabilir.
Kullanıcılara her zaman yalnızca “Yazı adı” içeren daha kısa URL yapısı kullanmalarını tavsiye ederiz.
Bu, yönlendirmeleri ayarlama konusunda endişelenmeden içeriği yeniden düzenlemek için size maksimum esneklik sağlayacaktır.
Tüm yeni web sitelerimiz modern Yazı adı URL yapısını kullanmaktadır.
Birden Fazla Kategoriye Bir Gönderi Atayabilir miyim?
WordPress, bir gönderiyi birden çok kategoriye koymanıza izin verir. Bu, birkaç ana kategori veya bir ana kategori artı bir alt kategori veya alt kategoriler olabilir.
Birden fazla kategoriye sahip olmak SEO’nuza fayda sağlamaz. Okuyucularınız için en mantıklıysa, gönderileri yalnızca birden çok kategoriye atamalısınız.
Yayınınızı birden çok kategoride bulundurmanız, yinelenen içerik nedeniyle bazı SEO sorunlarına neden olabilir.
Birden fazla kategori kullanırsanız, bir gönderiyi iki veya daha fazla ana (ana) kategoriye koymaktan kaçının. Her gönderi bir ana kategoriye sığmalıdır.
Bir Gönderinin Kaç Etikete Sahip Olabileceğinin Bir Sınırı Var mı?
WordPress’in kendi başına, her gönderide sahip olabileceğiniz etiket sayısı konusunda herhangi bir sınırlama yoktur. Bir gönderiye 1000 veya daha fazla etiket atayabilirsiniz!
Ancak bunu kesinlikle önermiyoruz.
Etiketlerin amacı, ilgili gönderilerin birbirine bağlanmasına yardımcı olmaktır. Bunları bir kitabın dizin bölümü olarak düşünün. Her etiket, dizindeki bir anahtar kelime gibidir.
Etiketler, sitenizde arama yapan kullanıcılar için yararlıdır. İlgili gönderileri görüntüleyen bazı eklentiler, hangi gönderilerin konularının ilişkili olduğunu anlamalarına yardımcı olmak için etiketleri kullanır.
Normalde gönderi başına en fazla 10 etikete bağlı kalmanızı öneririz.
Kategoriler ve Etiketler: SEO için Daha İyi Olan Nedir?
Kategori kullanmanın etiketlere göre veya tersi yönde herhangi bir WordPress SEO avantajı var mı?
Kısa cevap Hayır.
Kategoriler ve etiketlerin her ikisinin de farklı amaçları vardır. Kategorileri kullanmanız gerekir, ancak istemiyorsanız etiketleri kullanmak zorunda değilsiniz. Bununla birlikte, okuyucuların sitenizde gezinmesine yardımcı olmak için her ikisini de uygun şekilde kullanmanızı öneririz.
Nihayetinde, sitenizi kullanıcıları düşünerek tasarlamalısınız. Tüm arama motorları, kullanıcılara kendileri için en yararlı olacak içeriği göstermek ister.
Bu, içeriğinizi en iyi kullanılabilirlik için düzenleyerek daha iyi SEO sıralamaları elde etmenize yardımcı olacağı anlamına gelir.
Bu makalenin, kategorilerle etiketleri ve içeriğinizi sıralamak için en iyi SEO uygulamalarını anlamanıza yardımcı olacağını umuyoruz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğiticileri için YouTube Kanalımıza abone olun. Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.