WordPress’in web sitenizi otomatik olarak güncelleyebileceğini biliyor muydunuz? Bazı durumlarda, bu eklentileri ve temaları da içerebilir.
Güvenlik avantajlarına rağmen, bu arka plan güncellemelerinin web sitenizi bozma ihtimali düşüktür.
Bu makalede, WordPress’te otomatik güncellemeleri nasıl devre dışı bırakacağınızı göstereceğiz, böylece kendiniz manuel olarak güncelleyebilirsiniz.
WordPress neden otomatik olarak güncellenir?
WordPress, güvenlik nedeniyle çekirdek WordPress yazılımını otomatik olarak günceller.
Bazen, potansiyel bir tehdidi düzeltmek için bir eklentiyi veya temayı da güncelleyebilir. Örneğin, kritik bir güvenlik açığını gidermek için bir WordPress eklentisi veya teması güncellenebilir. Bu eklenti veya tema birçok web sitesi tarafından kullanılıyorsa, WordPress çekirdek ekibi bunun için otomatik bir güncelleme yapabilir.
Bu durumların dışında, WordPress güncellemeleri ne zaman yüklemek istediğinize karar vermenizi sağlar.
Otomatik WordPress güncellemelerini kapatmanızı önermiyoruz. Bunlar önemli bir güvenlik özelliğidir.
Ancak, bazı nadir durumlarda, güncellemeler web sitenizi bozabilir veya işlevselliğini etkileyebilir. Bu, işinizi ve müşterilerinizi kaybetmenize yol açabilir.
Manuel güncellemeleri kendiniz yönetebileceğinizden eminseniz, otomatik güncellemeleri WordPress’te güvenle devre dışı bırakabilirsiniz.
Otomatik WordPress Güncellemelerini Yapılandırma ve Devre Dışı Bırakma
Bunu yapmanın en kolay yolu, Easy Updates Manager eklentisini kurmak ve etkinleştirmektir . Bunu nasıl yapacağınızdan emin değilseniz, bir WordPress eklentisinin nasıl kurulacağına ilişkin adım adım kılavuzumuza göz atın.
Eklenti etkinleştirildikten sonra, ayarlarınızı yapılandırmak için Gösterge Tablosu »Güncelleme Seçenekleri bölümüne gidin.
‘Tüm güncellemeleri devre dışı bırak’ seçimini yapabilirsiniz, ancak bu seçeneği önermiyoruz. Öncelikle tüm güncelleme bildirimlerinin görünmesini engelleyeceği için.
Bunun yerine, istediğiniz ayarları seçmelisiniz. Eklenti ve tema otomatik güncellemelerini devre dışı bırakabilirsiniz, ancak standart temel WordPress otomatik güncellemelerini etkin bırakın.
Not: ‘Otomatik güncellemeleri devre dışı bırak’ yerine ‘Eklenti güncellemelerini devre dışı bırak’ ve ‘Tema güncellemelerini devre dışı bırak’ seçeneğini belirlerseniz, eklenti ve tema listelerinizde güncelleme bildirimlerini bile görmezsiniz.
Easy Updates Manager güncellenenlerin günlüğünü tutar, böylece sitenizde herhangi bir şey bozulursa, önceki çalışan bir sürüme geri dönebilirsiniz. Bunu görüntülemek için Gösterge Tablosu »Güncelleme Seçenekleri’ne gidin ve ardından ‘Günlükler’ sekmesini tıklayın.
Ayrıca, birçok ekstra seçenek sunan Easy Updates Manager’ın premium bir sürümü de var. Örneğin, güncellemeler uygulanmadan önce sitenizin bir yedeğini otomatik olarak çalıştırabilmeniz için UpdraftPlus ile entegre olur.
Eklenti Kullanmadan Otomatik WordPress Güncellemelerini Devre Dışı Bırakma
Eklenti kullanmak istemezseniz ne olur? wp-config.php
Dosyanıza bu kod satırını ekleyerek WordPress’te otomatik güncellemeleri devre dışı bırakabilirsiniz :
define( 'WP_AUTO_UPDATE_CORE', false );
Bu, tüm otomatik WordPress güncellemelerini devre dışı bırakır.
Önemli: WordPress’te wp-config.php dosyasını adım adım talimatlarla güvenli bir şekilde düzenleme hakkındaki makalemizi okuduğunuzdan emin olun.
Küçük çekirdek güncellemeleri almak, ancak tema ve eklenti güncellemelerini devre dışı bırakmak istiyorsanız, temanızın function.php dosyasına veya siteye özgü bir eklentiye aşağıdaki filtreleri ekleyerek bunu yapabilirsiniz.
Otomatik WordPress eklentisi güncellemelerini devre dışı bırakın:
add_filter( 'auto_update_plugin', '__return_false' );
Otomatik WordPress tema güncellemelerini devre dışı bırakın:
add_filter( 'auto_update_theme', '__return_false' );
Otomatik WordPress Güncellemelerinin Artıları ve Eksileri
Şimdi biliyorsun nasıl devre dışı otomatik güncellemeler, ama gerektiği bunları devre dışı? Doğru bir yanıt yok ve bu size ve web sitenize bağlı.
Sitelerimizde, küçük temel güncellemeleri etkin tutarken otomatik eklenti ve tema güncellemelerini devre dışı bıraktık.
Otomatik güncellemelerin avantajlarına ve dezavantajlarına bir göz atalım. Bu şekilde, sitenizdeki otomatik güncellemeleri devre dışı bırakıp bırakmayacağınıza karar verebilirsiniz.
WordPress’te Otomatik Güncellemelerin Avantajları
Otomatik güncellemeler WordPress güvenliği için mükemmeldir. Birçok kullanıcı eklentilerini veya temel WordPress kurulumunu güncellemeyi unutur.
Otomatik WordPress güncellemeleri etkinleştirildiğinde, WordPress için küçük bir güncelleme yayınlandığında sitenizi güncelleme konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Bunlar, bakım ve güvenlik amacıyla dışarıya itilir.
Geçmişte, otomatik güncellemeler yalnızca yönetilen WordPress barındırma için ödeme yaparak aldığınız bir şeydi. Şimdi, herkes için kullanılabilir (en azından küçük sürümler için).
Ayrıca, WordPress veya popüler bir eklenti ile ilgili önemli bir güvenlik sorunu varsa, WordPress’in otomatik olarak güncelleneceğini de biliyorsunuz. Meşgul olsanız veya evden uzakta olsanız bile siteniz güvende kalacaktır.
Çok fazla siteniz varsa, otomatik güncellemeler size biraz zaman kazandırabilir. Ve sadece bir siteniz olsa bile, WordPress’in şeylerle ilgilendiğini bilmenin huzurunu tercih edebilirsiniz.
WordPress’te Otomatik Güncelleştirmelerin Dezavantajları
Güncellemeleri yayınlamaktan sorumlu temel WordPress ekibi, bunun bir engel olmadan devam etmesini sağlar.
Ancak, otomatik güncellemelerin sitenizi bozma ihtimali düşüktür. Deneyimlerimize göre, küçük sürümler henüz sitelerimizden hiçbirini bozmadı.
Çünkü en iyi uygulamaları takip ediyor ve çekirdek dosyaları değiştirmiyoruz. WordPress çekirdek dosyalarını değiştirirseniz, bu otomatik güncellemeler bunları geçersiz kılabilir.
WordPress, kullandığınız bir tema için bir güvenlik güncellemesi çıkarmayı gerekli hissettiyse, web sitenizi bozma olasılığı vardır. Bu, özellikle tema dosyalarınızı değiştirdiyseniz geçerlidir.
Otomatik eklenti güncellemeleri potansiyel olarak sitenizi de bozabilir. Farklı sunucu ortamları ve eklenti kombinasyonları gibi çok fazla değişken var.
Şimdi bu güncellemelerin web sitelerinin büyük çoğunluğunu bozmayacağını bilmek önemlidir. Yine de, risk almak istemediğinizi hissedebilirsiniz.
Diğer bir dezavantaj, siteniz güncellendiğinde her zaman otomatik olarak bir bildirim almamanızdır.
Otomatik WordPress Güncellemelerini Devre Dışı Bırakmalı mıyım?
Temel olarak, bu kararı vermek size kalmış.
Yeni başlayanlar ve WordPress web sitelerinin büyük çoğunluğu için otomatik güncellemeler zararsızdır ve bunları devre dışı bırakmamalısınız.
Ancak, bir çevrimiçi mağaza işletiyorsanız veya bozuk bir site nedeniyle işinizi kaybetmek istemiyorsanız, otomatik güncellemeleri güvenle kapatabilirsiniz.
Yine de, web sitenizin güvenliğini sağlamak için bu güncellemeleri zamanında manuel olarak yüklediğinizden emin olun.
Bu makalenin, WordPress’te otomatik güncellemeleri nasıl devre dışı bırakabileceğinizi öğrenmenize yardımcı olacağını umuyoruz.
Otomatik veya manuel güncellemeler kullanıyor olun, sitenizi düzenli olarak yedeklediğinizden emin olmak çok önemlidir.
Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğiticileri için YouTube Kanalımıza abone olun. Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.