Hemen hemen tüm bilgiler internette mevcuttur. Günümüzün hızlı dünyası, telefonunuz, gadget veya web siteniz olsun, her şeyin hızlı yıldırım işlevlerini gerektirmesini gerektirir. Web sitenizden bahsetmişken, performansı uygun bir kullanıcı tabanına ulaşmada önemli bir rol oynar. Ve WordPress site performansınızı artırmak dönüşümler yapabilir veya bozabilir.
Hız – Neden önemli?
Site hızlı bir şekilde yanıt verirse web sitenizin bir ziyaretçisi daha uzun süre kalır. Microsoft Bing arama ekibinin bir raporuna göre:
Sayfa duyarlılığında 2 saniyelik daha uzun bir gecikme, kullanıcı memnuniyetini% 3,8 düşürdü, kullanıcı başına düşen geliri% 4,3 artırdı ve tıklamaları% 4,3 azalttı. ”
Ayrıca Google, arama motoru algoritmasına site hızını eklemiştir. Sonuç olarak, daha düşük hızlara sahip siteler kullanıcı tabanlarını kaybediyor. Ayrıca, ziyaretçilerin çoğunluğu İnternet’i keşfetmek için mobil cihazları kullandığından, Google Arama Motoru sıralamalarını artırmak için mobil cihazlara sayfa yükleme hızı çok önemlidir. Bu makalede, WordPress site performansınızı artırmanın beş yolu ele alınmaktadır.
Hadi başlayalım:
1. Doğru Hosting Sağlayıcı, CDN ve SSL Seçimi
Web sitenizin hızı, barındırma sağlayıcınız, konum ve plan türü gibi birçok faktöre bağlıdır. WordPress sitenizi barındırmak için paylaşılan bir barındırma planı seçtiğinizi varsayalım. Alanı paylaşan başka web siteleri olduğundan, bu paylaşılan sunucudaki diğer web sitelerinde aşırı trafik sağlamak için web sitenizin hızı düşürülecektir. Bu nedenle, paylaşılan bir barındırma planı seçmemek daha iyidir. Ama gereken bir WordPress sitesi çalıştırmak en optimize sunucusu ile ilgilidir Barındırma Yönetilen WordPress, seçin. Bazı özellikler, veritabanının ve dosyaların otomatik yedeklenmesini, veritabanını, otomatik WordPress güncellemelerini ve çok daha fazlasını içerir.
En popüler yönetilen WordPress ana bilgisayarlarından biri Pressable
CDN:
Daha önce de belirtildiği gibi, barındırma sağlayıcınızın yeri çok önemlidir! Barındırma sağlayıcınızın ABD’de olduğunu varsayalım. ABD’den bir kullanıcı, web sitenizde ABD dışındaki kullanıcılardan daha hızlı yükleme hızlarıyla karşılaşacaktır.
Bir CDN (İçerik Dağıtım Ağı), site performansını kullanıcıların konumuna göre hızlandırmaya yardımcı olur. İçeriği / dosyaları kullanıcıya en yakın yerden teslim eder, bu da dünyadaki tüm kullanıcılar için daha hızlı hız sağlar!
En çok tavsiye edilen / kullanılan CDN’lerden bazıları:
SSL
Bir SSL (Güvenli Yuva Katmanı) sertifikası, site hızınızı artırmak için de önemlidir. Siteniz SSL sertifikasına sahip olduğunda, arama motoru sıralamaları normalden daha yüksek olacaktır. Ayrıca CDN / SSL sağlayan bir barındırma sağlayıcısı da seçebilirsiniz.
2. Optimizasyon ve Minimizasyon
WordPress site performansınızı artırmanın bir sonraki önemli faktörleri optimizasyon ve minimizasyondur. Benimsenebilecek popüler teknikler şunlardır:
- Görüntü Optimizasyonu
- Kaynakların En Aza İndirilmesi
- Gzip Sıkıştırma
1. Görüntü Optimizasyonu
Resimler sitenizin en çekici bileşenlerinden biridir. Görüntüler bir web sitesinin hızını azaltmasına rağmen, olmadan donuk görünecektir. Bunun yerine görüntülerinizi optimize edin. Bunu hem medya kütüphanesine yüklemeden önce hem de kurulduktan sonra yapabilirsiniz. Görüntüleri optimize ettikten sonra web sitesinde kullanmak daha iyidir. Optimizasyon, görüntülerin boyutunu azaltan bir tekniktir. Optimize edilmiş görüntülerin yüklenmesi daha az zaman alır ve böylece web sitenizin hızını artırır.
WordPress dizininde, yüklemeden önce web sitenizin resimlerini optimize etmenize yardımcı olabilecek eklentiler vardır. Görüntüleri optimize etmeden zaten yüklediyseniz, bu görüntüleri de optimize etmek için eklentiler vardır!
Boyut önemlidir! Evet, yüklenen görüntülerin boyutuyla da ilgilenmeliyiz. Bir görüntü yüklediğinizde, WordPress farklı boyutlarda birkaç kopyası oluşturur. Örneğin,
- Küçük resim boyutu (150 piksel kare);
- Orta boy (maksimum 300 piksel genişlik ve yükseklik);
- Büyük boyut (maksimum 1024 piksel genişlik ve yükseklik);
- Tam boyut (yüklediğiniz tam / orijinal resim boyutu).
WordPress ayarları sayfasında farklı görüntülerin boyutunu da değiştirebilirsiniz:
u durumda, sayfada ayrılan alana tam olarak uyan görüntüyü kullanmalıyız. Örneğin, bir profil resmi veya küçük resim olarak büyük bir resim kullanırsanız, sayfa hızını kesinlikle düşürür, çünkü örneğin 320 x 240 boyutunda bir 1024 x 980 resim yüklüyorsunuz! Bunun yerine küçük resim kullanmalısınız.
Görüntüleri optimize etmek için bazı önemli araçlar şunlardır:
WP Smush – WordPress Eklentisi
TinyPNG – PNG görüntülerini optimize etmek için çevrimiçi web aracı.
EWWW Görüntü Optimizasyonu – WordPress Eklentisi
Photoshop’ta en iyileştirilmiş görüntü için “Web için kaydet” seçeneğini kullanabilirsiniz.
2. Kaynakların En Aza İndirilmesi
Kaynak Küçültme, web sitesinde CSS ve JS dosyaları gibi sunulan kaynakların küçültülmesi anlamına gelir.
Bu kaynaklar küçültülmezse, sitenizin hızı çok düşük olacaktır! Bu nedenle kaynaklarımızın küçültülmesi çok gereklidir ve bunu yapmak sayfa hızı konusunda size tatmin edici sonuçlar verecektir.
Google Page Insights , en iyileştirilmiş dosya sürümleri yerine kullanılması gereken tüm en iyileştirilmiş resimleri ve küçültülmüş dosyaları içeren bir zip dosyası verir.
Gereksiz CSS’nin gerekli olmadığı diğer sayfalara yüklenmesini önlemek için sayfaya özgü CSS’yi de kullanabilirsiniz. İki CSS dosyası oluşturmanız önerilir: 1) Global CSS 2) Sayfaya Özel CSS.
3. Gzip Sıkıştırma
Sıkıştırılmış dosyalar sistemimizdeki düşük disk alanını kaplıyor, değil mi? Aynı şey web sayfaları için de geçerlidir. Web sayfaları da çeşitli dosyalardan oluşur ve bu dosyalar sıkıştırılırsa sayfada daha hızlı yüklenir. Web sitesinde Gzip sıkıştırmasını etkinleştirerek bu çeşitli dosyaları sıkıştırabiliriz.
Sitenizde Gzip sıkıştırmasını etkinleştirmek için, .htaccess dosyasına aşağıdaki kodu ekleyin.
<IfModule mod_deflate.c>
# Compress HTML, CSS, JavaScript, Text, XML and fonts
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-opentype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-otf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-truetype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype
AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf
AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE image/x-icon
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
# Remove browser bugs (only needed for really old browsers)
BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip
BrowserMatch \bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html
Header append Vary User-Agent
</IfModule>
Bu kodu ekledikten sonra, bir web sayfasında Gzip sıkıştırması etkinleştirilir. Etkin olup olmadığını kontrol etmek için https://checkgzipcompression.com/ aracını kullanabilirsiniz .
3. En son teknolojileri ve güncellenmiş araçları kullanın
Sitenizi hızlı ve güvenli tutmak için aşağıdaki iki hususa dikkat etmeniz gerekir:
- Araçlarınızı güncel tutun
- En son teknolojilere uyum sağlayın
1. Araçlarınızı güncel tutun
WordPress düzenli ve gerekli güncellemeler sağlar. Her güncellemede, bazı yeni özelliklerle birlikte güvenlik düzeltmeleri de vardır. Temalar ve eklentiler ayrıca güvenlik düzeltmeleri ve yeni özelliklerle güncellemeler sağlar. Güvenlik saldırılarını önlemek için WordPress sürümünüzü, temalarınızı ve eklentilerinizi güncel tutmanız önemle tavsiye edilir (WordPress tarafından). WordPress’in en son sürümü de sitenizi daha hızlı yükleyecektir.
WordPress gibi, yavaş hız ve bilgisayar korsanlığı girişimlerini önlemek için PHP sürümünüzü, işletim sisteminizi ve işlemcinizi de güncel tutmalısınız. Güncelleme yapılmaması sitenizi yavaşlatabilir ve Google sayfa sıralamasında daha aşağıda görünmesine neden olabilir.
2. En son teknolojilere uyum
En son teknolojiler ve araçlar geleneksel teknolojilerden daha güvenlidir. Karmaşık bir siteniz varsa yeni araçlara ve teknolojilere uyum sağlamak kolay değildir, ancak bu değişiklikleri kabul etmek gerçekten önemlidir. Bu, web sitenizi ve beklediğiniz gibi hızını korumanıza yardımcı olacaktır.
4. Sunucu İsteklerini Azaltın
Tarayıcılar bazı sunucu kaynakları için sunucu istekleri yapar. Çok sayıda sunucu isteği site hızını yavaşlatır ve daha az istek hızı artırır. Web sitenizdeki sunucu isteklerinin sayısını azaltmak için aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz önerilir.
- Görüntü sayısını azaltın (gerekirse saklayın) – Tembel Yük, çok sayıda görüntü isteğinden kaçınmak için kullanılabilir.
- Yazı tipleri gibi üçüncü taraf (harici) kaynakları azaltın.
- Uzun yazıları / yorumları sayfalara ayırın.
- Gereksiz eklentileri / dosyaları siteden kaldırın veya kaldırın.
Google’ın PageSpeed Insights , Pingdom ve GTmetrix , yükleme süreleriyle birlikte sunucu isteklerinin ayrıntılı bir listesini sağlar. Böylece yükleme sürelerini kısaltarak uygun önlemleri alabilir veya gereksizse kaldırabilirsiniz.
Google Pagespeed Insights iki kategoride sonuç verir:
- Sayfa Hızı Puanı
- Optimizasyon Puanı
1. Sayfa Hızı Puanı
Sayfa hız puanınızı öğrenmek için Google’ın web sitesi sayfalarına erişme yollarına göre gerçek kullanıcı verilerini Chrome kullanıcılarından gösteren Pagespeed Insights aracını kullanın.
FCP ve DCL:
Google Insights, İlk İçerikli Boyama (FCP) ve Yüklenen DOM İçeriği (DCL) olmak üzere iki metrik gösterir. Google, bu iki metriğe göre web sayfalarını hızlı, ortalama veya yavaş olarak derecelendirir. Hem FCP hem de DCL kategorilerinin üçte birinde yer alıyorsa sayfanın hızlı olduğu kabul edilir.
FCP: DOM’da (Belge Nesne Modeli) herhangi bir içerik (metin veya resim) boyandığında ilk İçerikli Boya tetiklenir (zamanı bildirir).
DCL:
DCL, ilk HTML belgesinin tamamen yüklendiği ve ayrıştırıldığı zamanı bildirir. CSS veya resimler gibi kaynakların yüklenmesini beklemez.
Üç sayfalık hız puanı kategorileri ( Google tarafından belirtildiği gibi ) –
- Hızlı: Metriğin ortalama değeri, tüm sayfa yüklemelerinin en hızlı üçte birlikindedir.
- Yavaş: Metriğin medyan değeri, tüm sayfa yüklerinin en alt üçte birlikindedir.
- Ortalama: Metriğin medyan değeri, tüm sayfa yüklerinin orta üçte birlik kesimindedir.
2. Optimizasyon Puanı
Optimizasyon puanı kategorileri iki hesaplamaya dayanır:
- Ekrandan yükleme süresinin üstünde (görünüm alanı içeriği yükleme süresi)
- Tam sayfa yükleme süresi
Puan, –
- İyi – Sayfa 80 veya üstü puan alır.
- Orta – Sayfa 60 ile 79 arasında puan alır.
- Düşük – Sayfa, 0 ile 59 arasında puan alır.
Oluşturma engelleme kaynaklarının düşük oranı bir sayfanın düşük hıza ve yüksek optimizasyon puanına sahip olmasına neden olurken, çok sayıda oluşturma engelleme kaynağı düşük optimizasyon puanıyla sayfanın hızlı olmasına neden olabilir.
5. Eklenti Kullanarak Önbellek Mekanizmasının Kullanımı
Sitenizdeki önbellek mekanizması, sitenizi milisaniye içinde yüklemenin en önemli yollarından biridir! Bu hizmeti sizin için ücretsiz sunmak için piyasada eklentiler var. Barındırma sağlayıcıları ayrıca sunucu tarafı önbellekleme mekanizmaları sağlar. Aşağıda, sitenize uygulayabileceğiniz bazı önbellek türleri bulunmaktadır.
Web Önbellekleme:
Web önbelleğe alma, tarayıcı önbelleğe alma veya CDN şeklinde ayrı bir kullanıcı düzeyinde olabilir.
Nesne / Veri / Sorgu önbelleğe alma:
Bu tür önbellekleme, görüntülerin, CSS veya JS dosyalarının önbelleğe alınmasından farklıdır. Nesne / Sorgu önbelleklemesinde, tekrarlanan bazı sorgu sonuçlarının verileri bir nesne olarak saklanır ve web sayfasında sunulur. Bu önbellekleme, sunucu isteklerini azaltmak için veritabanına yapılan tekrarlanan çağrıları önler.
WordPress, verilerinizi belirli bir süre için önbelleğe almanızı sağlayan WordPress Nesne Önbelleğine sahiptir. Sayfada 10 gönderi varsa, verileri önbellekte saklanır. Bu kişi sitenizi bir sonraki ziyaretinizde, önbellekten 10 gönderi sunulacaktır.
Web sitenizdeki önbellek mekanizmalarını uygulamanıza yardımcı olacak bir dizi WordPress önbellek eklentisi vardır.
Bu eklentiler, ilk yükte web sayfasının bir kopyasını oluşturur ve bu kopyaya, sayfayı ilk yükten 2x ila 5 kat daha hızlı yüklemek için hizmet eder.
İşte en popüler önbellekleme eklentilerinden bazıları:
Sonuç:
Bu ipuçlarını takip etmek, web sitenizin performansını artırmanıza ve SERP’deki sayfa sıralamasını yükseltmenize yardımcı olabilir. Site performansını artırmanın başka yolları varsa, aşağıda yorum yapmaktan çekinmeyin.
“Çoğu kullanıcı bir sayfanın yüklenmesi için 3 saniyeden fazla beklemez.”