En çok ihtiyaç duyduğunuz anda güvenilir WordPress eğitimleri.

Yeni Başlayanlar İçin WordPress Kılavuzu

12+

Yılların Dijital Deneyimi

640

Yayınlanan İçerik

Canonical URL Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Günümüzde çoğu iş internet siteleri aracılığıyla yürütülmektedir. İnternet sayfaları size hem reklam sağlar hem kullanıcıların bilgilerinize erişmesini sağlar hem de internet sayfasından alacağınız reklamlardan gelir elde etmenizi sağlar. Bu ve bunun gibi saymadığımız daha onlarca sebepten dolayı internet sitesine sahip olmak her zaman için bir avantajdır. Bir internet sitesi yönetirken dikkat etmeniz gereken birkaç unsur bulunmaktadır. Çünkü her işte olduğu gibi bu işte de karşınıza çeşitli olumsuzluklar çıkacaktır.

İnternet sayfaları yönetimi üzerine oldukça çeşitli meslek dalları gelişmiştir. Bunlardan en çok bilineni ise SEO konusudur. Bir internet sayfası arama motorlarında üst sıralarda yer almıyorsa bu sizin dezavantajınıza olan bir durumdur. Arama motorlarında yer aldığınız sıralamayı etkileyen birkaç farklı faktör bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi internet sayfanız içerisinde yer alan içeriklerin kalitesi ve kullanılan kelimelerdir. Kullandığınız kelimeler arama motorlarında daha net ve üst sıralarda yer almanızı sağlayacağı gibi, bunun haricinde sıralamanızı etkileyen farklı teknik ayrıntılar da vardır.

Yinelenen Link ve Zararları

Yinelenen linkler, aynı içeriğe birden fazla farklı link ile ulaşılması anlamına gelir ve istenmeyen bir durumdur. Çünkü arama motorları, link bazında çalışma sergilerler ve tek bir içeriğe farklı linklerden ulaşılabilmesi, arama motorlarındaki sıralamanızı olumsuz etkileyen bir faktördür. Basit bir şekilde açıklamak gerekirse; sahip olduğunuz içeriğe ait birden fazla link olması, sanki bu içeriğe ait birden fazla internet sitesi olması anlamına gelir, en azından arama motorları tarafından bu şekilde algılanır. Bu nedenle ana internet siteniz arama motorlarında daha az sıklıkla gösterilir ve sizin gösterilme sayınız bölüştürülmüş olur. Bu durumu engellemek için bilinen en etkili yöntem ise Canonical URL’dir.

Canonical URL Nedir?

Canonical URL istenmeyen ve fazlalık yapan linkleri ortadan kaldırıp tek bir link haline dönüştürmeye yarayan bir yöntemdir. Bu yöntemi kullanarak siz de aynı sayfaya ulaşan birden fazla link olması sorununu ortadan kaldırabilirsiniz. Yöntem uygulandıktan sonra sizin istemediğiniz linkler arama motorlarında gösterilmez ve yalnızca sizin izin verdiğiniz tek bir link arama motoru sonuçlarında gösterilir.

Bu işlemin en büyük faydası, tek bir internet sitesine sahip olduğunuzu net bir şekilde arama sonuçlarında gösterebilmenizdir. Bu da doğrudan arama motorlarındaki sıralamalarınızı etkileyen bir faktördür. Bu nedenle kullanılması tavsiye edilmektedir.

Canonical URL Nasıl Kullanılır?

Ufak bir kod dizilimi ile bu yöntemi kolaylıkla kullanabilirsiniz. Bu konuyu bir örnekle daha net açıklayabiliriz. Bir internet sayfasına ulaşan farklı URL’ler olduğundan bahsetmiştik, bu URL’leri şu şekilde sıralayalım:

www.example.com

example.com

www.example.com/index.html

example.com/home.asp

http://www.example.com

https://www.example.com

Bu şekilde dizilen URL’lerin hepsi aslında aynı siteye bağlanmasına rağmen farklı URL’ler olarak gözükmektedir. Bu da daha önce bahsettiğimiz gibi arama motorlarında sıralamanız etkileyen bir probleme yol açmaktadır. Bu problemden kurtulmak için şu kod dizilimini uygulamak yeterli olacaktır:

<link rel=”canonical” href=”http://www.example.com/“/>

Bu şekilde ayarlama yaptığınızda tercih edilen bu URL’nizi değiştirmiş olacaksınız arayan kişiler arama sonuçlarında bu bağlantıya yönlendirilecek.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

İlgilinizi çekebilecek diğer içerikler

Picture of Furkan Sağlam

Furkan Sağlam

Mavis Agency'de Dijital Yöneticisi olarak görev yapmaktadır. Marka yönetimi, e-ticaret çözümleri ve dijital pazarlama stratejileri konularında uzmandır. Blog yazılarında, güncel dijital trendler ve etkili pazarlama taktikleri üzerine değerli bilgiler sunmaktadır. Dijital dünyada markaların başarısına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

2 yanıt

  1. öncelikle faydalı bilgiler verdiğiniz için teşekkür ediyorum.. bu anlatımınızda belirttiğiniz kodu nasıl kullanacağız peki? bir de all in seo dan yoast geçmek istiyorum kurulum ve ayarlarla ilgili bilgi verirsenizde sevinirim.. tşk tekrardan..

    1. Yazılarımı okumanıza sevindim. Kodun kullanımı şöyle oluyor wordpress temanızın header.php sayfasının içinde .. etiketlerinin arasına yapıştırmanız ile oluyor. All in seo ve yoast seo eklentilerinin kullanımı hakkında yakında içerik paylaşacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir