5 Arayüz Tasarım Kuralı

Arayüz Tasarımında kendinizi geliştirmek istiyorsanız mutlaka her tasarımınızda bu 5 arayüz tasarımı kuralı na dikkat etmelisiniz.

Bu kurallara dikkat ederek yaptığınız her tasarımın git gide daha profesyonel bir hal aldığını ve kullanıcılarınız ile çok rahat etkileşime geçmeyi başardığınızı fark edeceksiniz.

Arayüz Tasarımında kendinizi geliştirmek istiyorsanız mutlaka piyasadaki son geliştirmeler ile kendi bilgilerinizi güncel tutmalısınız.

Her arayüz tasarım projesinde en iyi çözümleri bilip, bunları projede uygulamak, sizi bu yenilikleri dikkate almayan bir çok rakibinizden öne çıkartacaktır.

Bu gün, web projelerin arayüz tasarımı için uygulanabilen 5 adet öneriyi sizler için derledim, ve bunların başında arayüz tasarımında yapılan en büyük yanılgılar hakkında konuşacağız.

5 arayüz tasarım kuralı

1. Hedef Kitlenizi Tanıyın

Arayüz tasarımınız’a başlamadan önce hedef kitlenizde ki kullanıcıları çok iyi bir analiz etmelisiniz. 5 arayüz tasarım kuralı ilki hedef kitlenin tanınmasıdır.

Onları etkileşime geçirmek için dikkatlerini nasıl çekebileceğinizi bulmanız gerekmektedir. Gereksiz ve onların ihtiyacı olmayan yada hiç kullanmayacakları bir şeyi onlara göstermemelisiniz.

Sizin insanları çekmek için nelerin gerektiğini net bir şekilde tespit etmeli ve bunu göstere bileceğiniz bir tasarıma ihtiyacınız var.

Bu durumda biraz kaybolmuş hissediyorsanız veya başlangıç noktanızı bulamıyorsanız rakiplere bakmak yaratıcı bir proje başlatmak için iyi bir yol olabilir. 

Hangi siteler sizin proje alanınıza daha yakın? 

Benzer görünüm ve renkleri mi kullanıyorlar? 

Aynı stilleri mi kullanıyorlar veya görsel olarak aynı kitleye mi hitap ediyorlar?

Tasarım şablonlarını kullanarak kendi ihtiyaçlarınız ile onlarınkileri ayırıp, kullanıcılarınızın web sitenizi daha rahat kullanmasını sağlayabilirsiniz.

İlk olarak Hedef kitlenizi belirleyerek, onlara tasarımınızı test ettirip dikkatle geribildirimlerini almalısınız. Hedef kitlenizden aldığınız geribildirim, inanılmaz şekilde değerli olabilir, bu yüzden geri bildirimleri iyi değerlendirin.


2. Basit ve Tutarlı Olun

5 arayüz tasarım kuralı

İyi bir arayüzün özelliği, basitliğidir. 

Basitlikten kastımız, bir yada iki buton ve orada burada biraz animasyon kullanmak değil, tasarımın kolay anlaşılabilir ve kullanılabilir olmasıdır. 

Kullanıcılarınızın, uygulamanızı veya web sitenizi dolaşması için bir haritaya ihtiyacı olmaması gerekiyor ve onlara nereye gitmek istedikleri konusunda kurnaz bir şekilde rehberlik etmek, arayüz tasarımcısı olarak, işinizin bir parçasıdır.

Arayüzlerin, tüm tasarım boyunca tutarlı olması gerekir. 

Bu, projenizin her bölümünde tekerleği tekrardan icat etmemeniz gerektiği ve her bölümde tasarımınızın en önemli bölümünü desteklemeniz gerektiği anlamına geliyor. 

Kullanıcılar tasarımınızda dolaştıkça zamanla alışmalı ve rahatlamalıdırlar, kesinlikle sarsıcı tasarım değişiklikleri ile bu akışı bozmamalısınız.

3. Görsel Bir Hiyerarşi Oluşturun

Bir arayüzün en önemli öğeleri, kullanıcıların dikkatlerini çekmek için vurgulanmalıdır, bu efekti sağlamak için neredeyse sınırsız metot bulunmaktadır.

Akla gelen en basit teknik bir öğeyi odak noktasına taşımak için diğerlerinden daha büyük hale getirmektir.(Bu sebepten herkes Godzilla’yı bilir.) Netflix’i örnek alacak olursak, ana sayfayı açtığınızda kaçırmanız imkansız olan birkaç vurgulanmış tavsiye gözünüze çarpacaktır:

Netflix’in ana sayfası temiz bir görsel hiyerarşi sunar. Görsel hiyerarşiyi uygulamak isterseniz, daha yeni bir örnek olan, beyaz boşluklar kullanarak arayüzünüzdeki önemli bölümleri vurgulayabilirsiniz.

4. Yazı Stillerini İyi Kullanın

Görsel hiyerarşiyi sağlamak için, bir başka zarif yol ise yazı stillerini kullanmaktır. Bu yöntem, güzel bir font seçmek ve tüm tasarım boyunca onu kullanmak gibi basit bir şey değildir.

Yeni başlayanlar için, tabiri caizse her font’un bir kişiliği vardır ve seçtiğiniz font hedef kitlenizi etkilemelidir, diyebiliriz.

Ayrıca, arkaplan ile zıtlık oluşturmak metinlerin ön plana çıkması için kullanılabilir. Aşağıdaki örnekte, kullanıcıların hangi sayfayı görüntülediğini görebilmesi için menü’de, farklı arka plan renkleri kullanılmıştır.(Aynı zamanda, kullanıcıların site içerisinde dolaşmasını basitleştirmiştir.)

Kırmızı üzerindeki mavi gibi, bazı renk kombinasyonları zıt arka plan renkleri için çok kötü bir tercih olabilir, herhangi bir tasarımcı yetenekleriyle bu tuzaklardan uzak durabilir.

5 arayüz tasarım kuralı

5. Geri Bildirim Mesajlarına Dikkat Edin

Arayüzler kullanılmak için vardır ve bu, tasarım sürecinde asla gözden kaçırmamanız gereken birşeydir. 5 arayüz tasarım kuralı geri bildirimlerin önemidir.

Web projelerinin en büyük avantajlarından biri de, kullanıcılara önemli bilgileri taşıyan geri bildirim mesajlarını tasarlayabiliyor olmanızdır.

Birşey mi yükleniyor? 

Neden geri bildirim mesajı olarak arkaplanda basit bir animasyon çalıştırmıyorsun? 

Birisi, bir alanı yanlış mı doldurdu? 

Tam olarak neyin yanlış olduğu bilgisini vermek için bir mesaj alanı tasarla.

İdeal bir dünyada, her arayüz sezgisel ve yeteri kadar hızlı olmalıdır, fakat tarz şeyler pek ilk etapta olmaz. Ama bize güvenin, kullanıcılar sitenizde bir şekilde kaybolmanın yolunu bulacaktır. O anda ne olduğu hakkında, anında geri bildirimler sağlamak, arayüzünüzü sezgisel bir şekilde kullanmalarını öğretmenin en iyi yoludur.

Formlar, kullanıcıların web projeleri ile etkileşime geçmeleri için ana yöntemlerinden biridir. Kullanıcılar bazen bilgisayarlarında bir şeye tıkladıklarında düzgün çalışmazsa sinirlenebilirler.

Kullanıcılar bazı nedenlerden dolayı formlardan özellikle nefret ederler. Görevimiz kullanıcıların sayfanızdaki formları olabildiğince problemsiz doldurarak hemen etkileşime geçmesini sağlamaktır.

Örneğin, kendine “Bu form gerçekten gerekli mi?” sorusunu sormakla başlayabilirsin. Bir çok durumda, kullanıcılar kayıt formlarında zorlanırlar, eğer bu formları kaldırabilirsen, sende bunları tasarlamak zorunda kalmazsın. Bu durum iki tarafında işine gelir.

Projen için kayıt formu, bir gereklilik ise, neden olabildiğince basit hale getirmeyesin? Twitteri örnek alın. Kullanıcıların aynı bilgiyi tekrar tekrar yazıp sinirlenmeye başlayacak kadar vakti olmayabilir.

5 arayüz tasarım kuralı

Twitter’ın kısa ve tatlı kayıt formu güzel bir örnek.

Tasarladığınız arayüzleriniz kolay kullanılabilmeli, basit bir şekilde yönlendirilmeli, hedef kitleniz için doğru renkler kullanılmalı, doğru fontlar seçilmeli, kullanışlı geri bildirim mesajları ile etkileşim sağlanmalı ve hepsi birbiri ile tutarlı olmalıdır. 

Bir çok faktörü denğelediginizde çekici bir tasarım üretebilirsiniz. Bu 5 arayüz tasarım kuralı nı çok dikkat etmelisiniz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

İlgilinizi çekebilecek diğer içerikler

destek

destek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3.200'den fazla okuyucu

furkansaglam.com’u yeni içerikler için takip edin!